Със заповед на премиера Кирил Петков от длъжността заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е освободен инж. Николай Роснев. На негово място е назначена проф. Оля Караджова.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Във визитката й е посочено, че е магистър по растителна защита. От 2015 г. до момента е професор по ентомология в Института по почвознание, агротехнология и защита на растенията „Н. Пушкаров“, като преди това е била доцент в същата институция.

През периода 2004-2012 г. проф. Караджова е била директор на Института за защита на растенията в град Костинброд, съобщават от пресофиса на Агенцията по храните.

Уволнението във високите етажи на БАБХ дойде дни, след като министър-председателят инспектира масирана акция на граничен пункт „Капитан Андреево“. На място бяха открити фрапиращи нарушения относно фитосанитарния контрол и контрола върху продукти с животински произход на границата ни с Турция. 

За отстраняването на зам.-шеф на БАБХ, без да се посочва кой точно, бе споменато на 3 април, когато говорителят на кабинета Лена Бориславова обясни, че са били подписани спорни 10-годишни договори с частна фирма за извършаване на лабораторни изследвания в нарушение на процедурата. Това се случва навръх Нова година въпреки забраната на земеделския министър Иван Иванов.

Търгът е проведен от лице, което няма представителна власт – лице, което впоследствие е освободено, допълни Бориславова. В крайна сметка слуховете, че става дума именно за Николай Роснев, се потвърдиха.

Справка сочи, че Роснев притежава дългогодишен опит на различни позиции в Агенцията, включително като граничен фитосанитарен инспектор на ГКПП Калотина и Драгоман. За втори път застава на поста зам.-шеф на БАБХ през 2019 г., като един от неговите ресори е точно граничният контрол.

Едва ли е случайно, че след акцията на границата, в която се включиха и служители на ДАНС, НАП и МВР, държавни служители са получили анонимни заплахи по телефона, че ще бъдат „заклани“. „За това ще сезираме службите“, обяви земеделският зам.-министър Иван Христанов по националната телевизия.