Забрана за превантивна употреба на антибиотици в медикаментозните фуражи се въвежда с проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите, публикуван за обществено обсъждане до 22 декември.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

До момента медикаментозните фуражи бяха регулирани от Директива на Съвета от 26 март 1990 г. (Директива 90/167/ЕИО), въведена в националното законодателство от Наредба № 1 от 2014 г. Промяната на Закона за фуражите е продиктувана от необходимостта за синхронизиране с европейското законодателство.

В мотивите на проектодокумента се припомня, че медикаментозните фуражи обикновено се използват за лечение на болести при големи групи животни, по-специално при свине и птици. Те могат да се произвеждат само от ветеринарни лекарствени продукти, разрешени от законодателството.

Въвежда се система за събиране и обезвреждане на неизползваните междинни продукти и медикаментозни фуражи или такива с изтекъл срок на годност, като отговорност за това носи производителят/търговецът. Върху опаковката е предвидено да има безплатен телефонен номер и място, където се събират неизползваните продукти. Данните ще бъдат публично достъпни на електронната страница на БАБХ.

С изменението на закона се определят правила за одобряване на оператори във фуражния сектор, за хомогенно включване на ветеринарни лекарствени продукти в медикаментозните фуражи и за издаване на рецепта. Тя е валидна в рамките само на един курс на лечение и се съхранява за 5 години.

Посочени са и правилата за употребата на медикаментозни фуражи със съдържание на антимикробни продукти за животни, отглеждани за производството на храни, и за количеството медикаментозен фураж, необходим за лечението на животните.

Производителите, доставчиците и използващите медикаментозни фуражи трябва да водят дневни регистри. 

Предвидени са също санкции, като например за:

• нарушаване на разпоредбите за производство, съхранение, транспорт и пускане на пазара на медикаментозни фуражи:

– за физическо лице глоба от 3 000 до 5 000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 10 000 лв.;
– за юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 10 000 до 20 000 лв.;

• нарушаване на забраната за хранене на животни с медикаментозен фураж, който не е от одобрен производител:

– за физическо лице глоба от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 10 000 лв.;
– за юридическо лице или едноличен търговец се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 10 000 до 20 000 лв.