Три държави членки на ЕС обявиха общо 11 нови огнища на туберкулоза при говедата само през изминалата седмица.
 
 
Най-много са новите случаи на заболяването във Франция – седем, стана ясно от информация, публикувана от българския Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). В Италия първичните огнища са три, а в Унгария е открито едно. У нас последният случай на инфекция от туберкулоза по говедата беше обявен в средата на август миналата година. 
 
През последната седмица в България няма регистрирани заболявания при животните. В същото време епизоотичната обстановка в Румъния остава напрегната главно във връзка с новиje случаи на Африканска чума по свинете (АЧС), установени при домашни и диви животни. 
 
Северната ни съседка обяви четири нови първични огнища на Африканска чума при домашни свине в областите Арджес, Калараш и Галац, както и три първични огнища при диви свине в областите Бузъу, Гюргево и Сълаж. Румъния е регистрирала и девет първични огнища на Инфекциозна анемия при конете.
 
Снимка: pixabay.com
 
В Унгария има 32 вторични огнища на АЧС при дивите свине, но броят им намалява почти наполовина в сравнение с предишната седмица. 
 
„Страната е втората водеща по най-много регистрирани случаи на заболяването Африканска чума при дивите свине“, коментира д-р Силвия Пеева от  ЦОРХВ. В Унгария има и едно огнище на антракс.
 
Полша е обявила 50 нови първични случая на АЧС при диви свине. Нарежда се на първо място сред страните, докладвали за това заболяване през седмицата. Съседна Украйна е отчела едно първично огнище на АЧС при домашни свине.
 
В Белгия са установени 17 вторични огнища на АЧС при диви свине. В Латвия те са три, а в Литва – осем.