Експерти ще подготвят в срок от три месеца промени в действащата наредба за опазване на пчелите, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Илия Цонев: Трябва да има поне субсидии за пчелите

Ще се извършва пълен контрол на пръсканията по въздух, като ще се предвидят също обучения на всички областни структури на земеделските производители, за да има по-добро  уведомяване и контрол за пръскането.

Това стана ясно по време на първото заседание на работната група, създадена със заповед на земеделския министър Десислава Танева от 16 юни за промяна Наредба 13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините на провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Агенцията по храните: „Водеща в дейността на работната група е БАБХ, като в работата й са включени и експерти от МЗХГ, както и представители на браншови организации на пчеларите, които са членове на Консултативния съвет по пчеларство. Те имат ангажимент да съгласуват предложенията за решения с останалите организации, членове на консултативния съвет.“

От БАБХ допълниха, че на първото заседание са обсъждани конкретни текстове за промени в наредбата, свързани с въздушното третиране на посеви с инсектициди и други препарати за растителна защита. 

Експертите са разменили мнения за възможните часови зони през деня, в които да се извършва третиране от въздуха, така че да не се повлияе негативно на пчелите.

На заседанието са поставени и въпросите, свързани с взимането на проби за доказване подмор на пчели при съмнение за повлияване в следствие от нерегламентирана употреба на продукти за растителна защита.

Във фокуса на дебатите е бил и начинът на информиране за предстоящи пръскания, така че да се направи възможна бързата и коректна връзка между стопаните, които извършват пръскане на посеви и собствениците на пчелни семейства.

Участниците в срещата са били категорични, че каквито и промени да се предприемат и по отношение на часовите пояси за пръскане и на начина за информиране, ще е необходимо стриктно спазване на правилата, за да има ефект.