Прогнозите за производството на пшеница и ечемик в Турция през сезон 2023-24 г. се повишиха, благодарение на обилните валежи след историческа зимна суша, според доклад на Службата за чуждестранно земеделие (FAS) към Департамента по земеделие на САЩ.

Производството на пшеница беше ревизирано нагоре до 18,5 милиона тона, а това от ечемик до 7,8 милиона тона.

„По-добрите добиви в сравнение с миналата година, дължащи се на подобрените метеорологични условия, до голяма степен ще компенсират производствените загуби от зимната суша“, казаха от FAS.

В края на август започва и прибирането на царевицата. Производството за 2023-24 г. сега се прогнозира на 8 милиона тона, поради значителното увеличение на площите, тъй като фермерите преминаха от памук към царевица.

Вносът на пшеница за сезон 2023-24 г. се прогнозира на 8,25 милиона тона, главно поради високите нива на запасите от предходната година. Вносът през 2022-23 г. достигна 12 милиона тона, което е рекордно ниво. Основните доставчици за страната бяха Русия с 8,3 милиона тона и Украйна с 3,2 милиона тона.

„Невижданата зимна суша и премахването на митата, които продължиха до май, позволиха както на правителството, така и на частния сектор да постигнат исторически рекорд от 12 милиона тона внос на пшеница миналата година“, каза FAS.

Износът на пшеница и пшенични продукти се оценява на 7,25 милиона тона, малко повече от 2022-23 г. поради по-доброто местно производство на твърда пшеница.

Турция обикновено не изнася пшеница, освен за трансбордиране, но от FAS казаха, че износът на твърда пшеница може да бъде разрешен.
Според друга голяма агенция - IGC, увеличеният износ от Турция трябва да компенсира по-малките планирани доставки от други значими доставчици, особено Казахстан и Индия.

Прогнозите са, че Казахстан ще изнесе едва 2,6 милиона тона през следващата година, което спад от 2,9 милиона тона на годишна база, а общият експорт на Индия се очаква да намалее със 100 000 тона до 200 000, се казва в доклада на IGC.

IGC намали прогнозата си за общата глобална търговия с пшенично брашно през 2023-24 г. до 14,1 милиона тона, което ще съответства на общата сума от предходната година.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!