До петък Националната асоциация на зърнопроизводителите очаква да получи проекта на образец на справката за преки разходи, която земеделските стопани с над 3000 дка трябва да подадат за финансово подпомагане.

Четете още: Калибрирането и проверката на пръскачките ще става на място в стопанството

 

„Искаме да видим таблицата в предварителен вид, да я представим на всички колеги. След това ще бъде качена в Системата за електронни услуги (СЕУ), за да може всеки стопанин да си я генерира, да я попълни и да я приложи към документите за кандидатстване. Преди подписване на споразумението проведохме техническа среща в аграрното министерство заедно с експерти счетоводители от НАЗ, за да стане ясно какво точно ще влиза в справката за преки разходи, как да се оформи и как да изглежда, за да е максимално работеща“, разясни Илия Проданов, председател на Управителния съвет на асоциацията в отговор на фермерски въпроси.

Дискусията се проведе в рамките на общото отчетно събрание на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006, на което беше обсъдена новата държавна помощ, попълването на справката за преки разходи, наличието на образец за нея и сроковете за подаването й. 

Илия Проданов посочи, че 27 000 са стопанствата със зърнопроизводство и 36 000 от другите сектори, затова е необходимо да има достатъчно време, за да може всеки да я подаде. По думите му този документ няма да е проблем за нито един производител.

"Все още указанията не са гласувани, за да има краен срок за подаване. Предполагам, че ще е поне 3-4 седмици. Фонд „Земеделие“ също имат нужда от време, за да не се получава струпване и да може системата да приеме заявленията“, допълни още Проданов по повод сигнали за трудности със СЕУ. 

„В споразумението е записано, че плащането ще бъде до 22 април. Предвиждаме около три седмици прием на заявления, проверки по заявленията и плащане в срок до 22 април. Така че реалистично може да се започне в средата на март“, на свой ред разясни пред фермерите Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в аграрното министерство.

Стопанствата над 3000 дка ще представят счетоводна справка с техническа карта за разходите по производството през 2023 г.. Периодът, за който ще се отнасят подадените данни, е 1 октомври 2022 г. – 30 септември 2023 г. Предстои до средата на март тази справка да бъде качена в СЕУ, допълни Стоянова. Най-малко 5 % от подадените заявления ще бъдат проверени.

Какви разходи може да посочват стопаните с над 3 000 дка зърнени култури

Разходи за семена, за препарати, за растителна защита, за суровини, за заплати и осигуровки, за амортизации, за външни услуги и разходи за ренти. В приходната част се записват приходите от продажбата на съответната култура. НАП ще проверява приходната част по ДДС декларациите, които са подадени за продажба на културите от съответната реколта. Ако даден фермер има непродадена продукция от реколта 23-та, то той записва в приходната част на документа наличното количество.