24 тона вносен пипер и домати са със забрана за продажба след проверка от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). От институцията не уточняват кои са страните на произход на зеленчуците, но в тях са установени наднормени нива на остатъчни вещества от пестициди.

Пилешки бутчета със салмонела не успяха да минат границата

В спряната пратка, която няма да бъде допусната за търгуване влизат 15 273 кг пипер и 9 205 кг домати, съобщиха от ведомството. Количествата предстои да бъдат насочени за унищожаване или връщане в страната на произход, спрямо законодателството.

Поради кризата с разпространението на коронавируса COVID-19 и въведения засилен контрол на границите на България Агенцията започна засилени проверки на влизащите от други страни плодове и зеленчуци. 

С новооткритите пратки общото количество на възбранените зеленчуци надминава 51 тона, уточняват от БАБХ. От началото на годината са спрени и 50 тона пилешко месо, заразено със салмонела.

Пробите за лабораторно изпитване на доматите и пипера са взети в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за засилен контрол върху доставките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди.