Драматичен спад на цените на зърното в световен мащаб има от началото на седмицата. Пшеницата поевтиня с 6 евро в понеделник - 27 ноември и достигна най-ниското ниво от юли 2021 г.

 Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Силно конкурентните цени на Русия и Украйна продължават да оказват значително влияние върху пазара, съобщи Agrarheute .

Една от причините е слабото международно търсене на европейска пшеница, а също и на американски стоки. Покупният интерес е нисък както на експортните пазари, така и на вътрешния европейски пазар, обясниха текущия спад на цените анализатори на Agritel.

„Цената на френската пшеница вече е наравно с руската пшеница за първи път от три месеца на около 237 долара/т“, отчитат още анализатори.

Има и друг фактор, който влияе върху котировките – засилването на еврото, което оскъпява износа. При над 1,09 паритет евро/долар се създава допълнителен натиск върху цените. Международните купувачи обаче биха могли да се възползват от текущия спад на котировките, за да се запасят на ниски цени.

Не само Русия оказва постоянен натиск върху цените на експортните пазари. Украйна е увеличила значително скоростта на товарене в пристанището на Одеса, като е създала свой собствен корабен коридор в Черно море, според търговци.

Въпреки че метеорологичните условия в момента забавят потока на стоки от Черноморския регион, Украйна може да доставя в международен план на много конкурентни цени, според анализаторите на Agritel.

Европа и Китай купуват евтино от Украйна, особено царевица, като натоварените количества са значителни.
Цените на пшеницата в САЩ също претърпяха тежки загуби на Чикагската борса в понеделник вечерта.

Ожесточената конкуренция от евтините черноморски износители на зърно също оказва влияние върху цените на зърното в САЩ. Пшеницата достигна най-ниската си цена от август 2020 г.

Проблемът с цената идва и от докладите за реколтата на Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Според тях 50% от запасите от зимна пшеница са в добро до отлично състояние, което е с 2 процентни пункта повече от миналата седмица.

Цените на зърното, продавано в района на Черно море, се влияят от световната ситуация, но засега спадът е по-плавен.