Румънският премиер Марчел Чолаку ще пътува до Киев заедно с голяма група министри, за да финализира дискусиите относно износа на украинско зърно за Румъния, съобщи bta.bg. 

Четете още: Равносметката от три дни протести: Илия Проданов за AgriПодкаст


От думите му става ясно, че през следващите 30 дни ще се подготви двойна лицензионна система, която ще действа и на територията на Украйна, и на територията на Румъния. „Наистина не може да се изнася на територията на Румъния чрез посредници и търговци. Стоката ще бъде насочена директно към преработвателите, в случай че искат да внасят от Украйна, с много ясна система за контрол, с повече проби от преди”, заяви Чолаку. 

Премиерът Марсел Чолаку обяви по-рано, че ще поиска от министрите на земеделието и икономиката съвместна заповед за удължаване на забраната за внос на украинско зърно за период от 30 дни и добави, че очаква предложение за лицензиране от министър-председател на Украйна, след като Европейската комисия поиска да излезе със система за лицензиране на износа на зърнени култури в държавите от ЕС.

Марсел Чолаку: Ще имам пътуване до Варна, за да продължа диалога с премиерите на България, Гърция и Република Молдова

През май Европейската комисия разреши на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, като същевременно разреши транзита на тези стоки за износ към трети страни. На 15 септември ЕС сложи край на забраната, въведена от петте държави-членки на Общността за внос на украинско зърно, в замяна на ангажименти от Киев, че ще предприеме мерки за контрол на потока на зърно към съседните страни. Преди това България едностранно се отказа от забраната за внос, в резултат на което се стигна до общонационалния земеделски протест, който се проведе под прозорците на властта.