Герман Питър Джар (ЕНП, Германия) е назначен за докладчик на Европейския парламент (ЕП) по досието за Стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 

Как сюжетът в земеделието се променя след евроизборите?

До момента докладчик по това важно досие беше испанския евродепутат Естер Еранс Гарсия. Гарсия ще бъде запомнена със своята позиция за защита на обвързаната подкрепа, директните плащания както и за налагане на таван на плащанията след 2020 г.

Нейният доклад ще се запомни и с множеството поправки и изменения, които тя предложи - 448 изменения в предложените от ЕК текстове. Предстои да разберем каква ще бъде позицията по тези важни теми на новия докладчик – Герман Питър Джар, тъй като именно от неговия анализ ще зависи до голяма част какво ще реши Европа за ОСП след 2020 г., по отношение на схемите и мерките за директни плащания, както и тавана на субсидиите.

Без стратегически план до 2022


Като изключим тази промяна, докладчиците по другите две досиета остават същите като в предходния мандат на ЕП - Улрике Мюлер е отговорна за досието относно Хоризонталния регламент, а на Ерик Андрю е възложен Регламента за общата организация на пазарите. 

Към края на миналата седмица, все още не е взето решение от Председателският съвет на политическите групи на ЕП, кога трите доклада, които бяха приети от Комисията по земеделие на ЕП през април 2018 г. за ОСП след 2020 г., ще влязат за обсъждане в пленарно заседание. 
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.