По-ефективна защита от градушки ще бъде осигурена на земеделските площи във Видинско с промяна на местоположението на две ракетни площадки на Изпълнителна агенция „Борба с градушките. Това се предвижда в Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 44.

Нова наредба за ползването на повърхностни води

Измененията се налагат поради необходимостта от намаляване на забранените сектори за стрелба в посока към държавната граница и по този начин се цели да бъде оптимизирана противоградовата защита в района. „Тъй като всяка площадка представлява център на опасна зона във въздушното пространство, е необходимо в тези зони въздухоплаването да бъде ограничавано при определени условия. Всички действащи към момента площадки от системата на противоградовата защита са с точно определени географски координати, които са подробно описани в ПМС № 44 от 2010 г.“, пише в мотивите на текста за изменение. 

Промените на нормативния акт, свързани с двете ракетни площадки, включват следното: 

1. Ракетна площадка, представляваща център на зона D 1523 съгласно чл. 3, ал. 1 от ПМС № 44 от 2010 г., следва да бъде преместена на ново място, като съответно на ред „D 1523“ от таблицата към чл. 3, ал. 1 от ПМС № 44 от 2010 г. трябва да бъдат записани новите координати на площадката, а именно – 44°00’56”СШ 022°50’48”ИД.

2. В близост до село Кутово, община Видин, област Видин се предвижда да бъде изградена нова ракетна площадка. Извършено е трасиране, означаване и координиране на имота. В тази връзка в таблицата към чл. 3, ал. 1 от ПМС № 44 от 2010 г. следва да бъде създаден нов ред „D1524“ с координати 44°01’33”СШ 022°59’50”ИД.

Ще бъде осигурена и възможността за превенция и управление на рискове и кризи, според доклад на земеделския министър, в който се посочва, че прилагането на акта ще повиши нивото на защита от градушки на земеделските площи в района.