Не се очакват критични минимални температури за овощните видове през следващите седем дни, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Агрометеорлогичните условия ще се определят от стойности на средноденонощните температури, които ще позволяват активното протичане на вегетационните процеси при земеделските култури. 

АГРОПРОГНОЗА

Развитието на културите се очаква да бъде следното: През периода при пшеницата и ечемика в Южна България ще се наблюдава фаза вретенене. При посевите в Дунавската равнина ще протича фаза братене, преход към вретенене и начало на вретенене.

Очаква се и разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж на овошките. При лозата ще се осъществява сокодвижение и набъбване на пъпките.

Добър ще е периодът и за извършване на сезонните агротехническите мероприятия - сеитбата на слънчоглед и предсеитбените обработки на площите за пролетни култури. 

Единствените валежи ще са през първите дни от периода, което може временно да ограничават възможностите за извършване на планираните дейности.

Актуално при трайните насаждения ще продължи да е третирането срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите и къдравост по прасковата.

“За постигане на максимален ефект от пръсканията растителнозащитните дейности да се извършват в тихо време при допустима скорост на вятъра до 2-3 m/s”, препоръчват експертите.