Овцевъдство и козевъдство в новия  програмен период - мерки и схеми за подпомагане и развитие бе темата на традиционната годишна среща на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От 2023 г. ставката по СЕПП ще е твърда и малко над 100 евро/ха

Животновъдите научиха от какви са новите изисквания, които ще влязат в сила от 2023 г., както и какви плащания да очакват.

“От следващата година влиза в сила новия Стратегически план. Очакваме в следващите седмици той да бъде утвърден. Имаше известно напрежение и продължава в някои от животновъдните браншове, особено при автохтонните породи, но смятам, че следващата година нещата ще се наредят и всичко ще си дойде на мястото.

Служебният кабинет не е променял ставки. Бюджетите са разпределени през месец февруари, когато е изпратен официалния  Стратегически план. 

Следващата година нашето намерение е да се стъпи на по-твърда научна основа, изготвяйки финансово-технологични карти от ССА и от най-добрите учени от нашите университети, които да дадат информация за реалното състояние на отделните сектори и браншове, отчитайки не само разходите, но и потенциалните приходи в тези карти”, каза зам.-министър Крум Неделков.

По думите му тези карти са готови и ще бъдат изпратени на бранша. 

Конкретно на какво могат да разчитат животновъдите като подпомагане разясни зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

“Има редица мерки, включително по направление директни плащания и ПРСР, от които българските овцевъди ще могат да се възползват. Разбира се, базовото плащане е това, което остава както беше и досега - 48% от бюджета на директните плащания е предвиден за него. Има и редица мерки, които стъпват на вече съществуващо законодателство, включително и за животни млечно и месно направление, включително и за такива в планински региони, за които те ще могат да получават финансиране. 

Наистина интервенциите са разработени така че да не се различават толкова много в сравнение с това, което прилагат земеделците към момента, тъй като секторът е по-специфичен и всяка промяна, всяко сътресение, предизвиква увеличаване на разходи и притеснение за овцевъдите.

Интервенциите са разработени в диалог с бранша и ще продължат да подпомагат чрез обвързаното подпомагане животновъдния сектор, включително овцевъдство и козевъдство”, разясни зам.-министър Георги Събев.

Едно от основните притеснения на повечето фермери гледащи към новия програмен период са екосхемите и завишените изисквания. Овцевъдите и козевъдите обаче имат други тревоги.

“Аз не мисля, че козевъдите и овцевъдите се притесняват от екоизискванията. Притесненията като цяло на животновъдите в България са липсата на достатъчно земя, през която да минават плащанията, защото въпросните екосхеми са изцяло на площни мерки. Всичко върви на ха. Ние дори направихме едно бързо допитване - от 250 и повече присъстващи в залата само 6 казаха, че те са достигнали баланс откъм пасища в своите ферми. Това трябва да е показателно на самата администрация и трябва да е знак, че трябват спешни законодателни промени и инициативи, които да доведат до оземляване на всички животновъди в страната.

Другото, което също не е маловажно, е предоставянето на земя от държавния поземлен фонд на животновъдите. Не на последно място това са ставките по хуманно отношение. Ние също сме резервирани по някои от интервенциите в Стратегическия план, но след приключване на първата година, т.нар тестова година, аз се надявам, че всички тези моменти ще бъда изчистени, изгладени и наистина ще имаме един балансиран стратегически план”, коментира съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

По време на събитието Симеон Караколев запозна зам.-министрите на земеделието с решение от УС на НОКА. Асоциацията предлага от догодина да влязат в сила две нови мерки. Ето и какви са те.

“Първата държавна помощ да бъде за всички животни, преминали прага на застрашеност. Държавна помощ от 45 лв на животно за тези стопани.

Втората да бъде за всички държавни помощи, които ще се раздават за напред в страната - de minimis, помощ заради войната в Украйна, Ковид помощи и т.н. Каквото и да има като държавна помощ, то трябва да бъде увеличено с коефициент 1,2 за всички животновъди, които отглеждат животни в необлагодетелствани райони на страната”, заключи Караколев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg