Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) ще предложи създаването на две нови държавни помощи, които да влязат в сила от догодина, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Техните параметри предстои да бъдат обсъдени на Управителен съвет на асоциацията на 2 декември. А на следващия ден, 3 декември, по време на годишната среща на НОКА ще бъдат представени на Министерството на земеделието.

Идеята на първата мярка е да бъде компенсаторна. По време на Консултативния съвет по животновъдство в сряда, 17 ноември, е станало ясно, че технологичните карти по направления и въдства ще бъдат готови до края на годината. Именно в тях ще се види къде и при кои сектори има дефицит в подпомагането.

“Идеята е след създаването на тези технологични карти, които все още се работят, да се създаде държавна помощ, която да компенсира тези направления. Ние настояваме за това в направленията овцевъдство и козевъдство, но със сигурност подобна помощ би обхванала всички сектори, в които има подобни дефицити”, каза за Агри.БГ съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

По думите му това ще бъде една добра помощ за стопаните, която да ги направи по-конкурентни.

Второто предложение ще бъде за отделна, специална държавна помощ за автохтонните породи, които са над праговете на финансиране. 

“Идеята е тази помощ да обхване животните, които не влизат по мярка "Агроекология" и съответно не могат да получат финансиране по обвързаната подкрепа. Бяхме помолени от една от асоциациите за автохтонни породи за помощ и ще им помогнем! Тези хора също имат нужда от подкрепа, тъй като наистина остават с по-малко финансиране”, категоричен е Караколев.

На годишната среща на асоциацията са поканени да присъстват земеделският министър Явор Гечев, заедно с неговите заместници - Крум НеделковГеорги Събев и Тодор Джиков, както и директори на дирекции в Министерството на земеделието, Държавен фонд “Земеделие” и Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).