Липсата на преработвателни предприятия, а не вносът задушава бизнеса - по-лоша година от тази не е имало, оплакват се производители на домати от община Любимец, пише в. „Хасковска Марица”. Най-засегнати са в района на Любимец, където отглеждането на зеленчуци и плодове е основен поминък. По думите на кмета на юбимец Анастас Анастасов производители берат през ден по около тон домати и ги изхвърлят, защото няма пазар. Всички, които имат оранжерии, тази година са на загуба от доматите, допълни той.


Не по-добро е положението и в другите райони на Хасковска област. Не ниската изкупна цена, а въобще липсата на пазар са съсипали бизнеса с домати, казват производители. До преди години стоката им вземали консервните фабрики, които сега не работят. Тези, които все още произвеждат консерви, са се насочили към евтините пюрета отвън. Българският домат им е скъп и не е предпочитана суровина за продукцията им, обясняват производители от региона.


Няма къде да пласираме продукцията, това е големият ни проблем, разказа и производителят от Минерални бани Тодор Бояджиев. По негови думи всички производители разчитат на крайния потребител, а той не може да изконсумира огромните количества, които са на пазара. "Не вносът от Турция и Македония убива родния производител на домати, а бабите, които вадят всеки ден по 10 кила на пазара. 10 000 баби по 10 кг., сами сметнете колко прави това. Тези хора слагат цени на стоката, колкото да изкарат някой лев. После ние как да продаваме домати, че да го правим и на цени, които ни устройват”, категоричен е Тодоров, цитиран от в. „Хасковска Марица”. Според Тодоров проблемът с дребните производители, които пласират стоката си по пазарите, няма как да бъде решен, защото няма механизъм, по който тези продавачи да бъдат спрени.

 

производство на домати


Според производители от Хасковско, ако и догодина състоянието в сектора е същото, българският домат ще изчезне от пазара, защото няма да има кой да го произвежда.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!