Червен код за опасно високи температури в 10 области на страната обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2 август. В една от червените зони, град Русе, живакът е скочил до 45 градуса на сянка, разказва пред Агри.БГ председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. По думите му за някои овошки положението вече е критично.

Важните срокове през август

"Жегите са големи, който не полива, неминуемо ще има проблем с реколтата", категоричен е браншовият представител. Агрометеоролозите вече продупредиха за задаващ се дефицит на почвената влага, което ще доведе до стерилност при зеленчуковите култури от късното полско производство и затруднени почвообработки. За овощните култури опасността не е по-малка.

Николай Колев: При температура над 35-36 градуса спира фотосинтезата. 

Вижда се как растенията започват за завяхват, листата изсъхват въпреки поливките. При по-чувствителните сортове направо покафеняват целите листа, това се наблюдава вече при някои круши примерно. Лошото е, че прогнозата и за следващата седмица е за прекалено топло и сухо време”, коментира Колев.

Според него при късните ябълки и круши ще има проблем, особено ако не се полива. Дава за пример за идентична ситуация, в която е изпадал преди години, с ябълкови дръвчета.

„Когато има такива продължителни жеги, за да оцелее, дървото започва да изсмуква водата от самия плод, който вследствие на това абортира. Има изключително голям риск това да се случи, въпреки обилните валежи предишните месеци и почвената влагозапасеност. Прекалено дълго ще се задържи сухо и горещо”, споделя още овощарят.

След днешния много горещ ден, утрешната прогноза е за лек спад на температурите, но отново топло. Към края на седмицата пък се очакват гръмотевични бури и по-значителни валежи на места. Опасност от градушки също ще има.