Август се задава с пик в температурите – до 40 градуса, но и с очаквания за задълбочаваща се суша. Всичко това ще наруши нормалния ход на физиологичните процеси при земеделските култури, пише в месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Юлските жеги от последната седмица ще продължат и през август. Температурните стойности и ниската атмосферна влажност, ще бъдат причина за стерилност при зеленчуковите култури от късното полско производство.

НИМХ: През август лимитиращ фактор за развитието на късните земеделските култури ще бъде дефицитът на почвена влага. 

Прогнозираните поднормени валежи през месеца, на фона на формиралото се засушаване в края на юли, ще бъдат без особено стопанско значение, което ще налага прилагане на повишени поливни норми при късните земеделски култури, категорични са метеоролозите.

В началото на август от повече поливки ще се нуждаят вторите култури и по-късните хибриди царевица, при които ще протича формиране и наливане на зърното, по-късните сортове овошки и лози, които са в процес на наедряване на плодовете. Прогнозираните наднормените топлинни условия през месеца ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието късните полски култури.

През първото десетдневие част от ранните хибриди царевица ще приключат развитието си, а при средно ранните ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване. В средата на второто десетдневие голяма част от посевите със слънчоглед в полските райони ще встъпят в техническа зрелост. През третото десетдневие при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост, при соята - фаза узряване.

Сухата и сбита почва на много места в полските райони на страната ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица.

Метеорологичните условия през август ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, късните сортове  овошки и грозде. Растителнозащитните пръскания през месеца трябва да се провеждат през хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите.