Докато изкупуването на зърно от държавата още не е стартирало, неколкократно бяха променяни параметрите на интервенцията. В хода на обсъжданията беше решено, че зърно за фуражи няма да се изкупува, защото животновъдите не се нуждат повече от такава помощ предвид старта на пашата. Не всички животновъди обаче се отказаха и в два сектора все още чакат държавна помощ чрез осигуряване на преференциални цени на основната храна за животните.

Зърнени борси: Цените тръгнаха по течението надолу

Сектор „Свиневъдство” не само че не е отказал такива фуражи, но още по времето на служебното правителство, когато агроминистър бе проф. Христо Бозуков в поредица от срещи с властта браншовите представители настояваха за спешна помощ за изхранването на животните и още тогава се говореше за количества, освободени от Държавния резерв

Ние искахме тогава такова подпомагане и ни казаха, че е невъзможно”, припомни пред Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов. Сега той потвърди, че проблемът със суровините остава сериозен както при свиневъдите, така и при птицевъдите.

Не сме се отказвали от помощта. Мисля, че има някакъв проблем в комуникацията по тази тема. В едно от заседанията на Комисията по земеделие в парламента, министърът каза, че животновъдите са се отказали, но той се бе срещнал с животновъди с едри и дребни преживни животни. 

Да, може да се е получило неразбиране, че се отнася за всички животни, но след нашата среща (между представители на свиневъдни и птицевъди) с министъра, на която обсъждахме допълнителни опции за подпомагане на нашите два сектора, стана ясно, че ние продължаваме да очакваме помощ във връзка със зърната, защото храната е 70% от себестойността в нашите производства, заявява Михайлов.

По думите му прогнозите, че суровините ще поскъпват още и още, будят сериозни притеснения у производителите на свине и птици у нас. „Ако наистина не се подпомогне сектора, ако цените ескалират и догодина стигнат 1000 – 1200 лв./тон, то продукцията ни ще стане непродаваема”, убеден е браншовият представител.

Според него, въпреки че се отчита леко повишение на изкупните цени на свинско месо - 2,80 – 2,90 лв./кг, това не се дължи на промяна на пазара на месото, а на инфлацията. Михайлов отбелязва, че в момента в Западна Европа има рязко поскъпване на месата, включително и на свинското, което в някаква степен прави по-атрактивно закупуването на месо от български производители, но не може да се разчита на това дългосрочно.

След като Европейската комисия предприе мерки за предоставяне на финансова помощ чрез въвeждaнeтo нa извънpeдна подкрепа зa ceĸтop "Cвинeвъдcтвo" нa нивo Eвpoпeйcĸи cъюз, от 1 април 2022 г. и у нас стартира прием на заявления за подпомагане по временна извънредна схема за помощ за частно складиране на свинско месо.

Целта на схемата е да регулира средните пазарни цени на свинско месо в Европейския съюз, като възстанови пазарното равновесие чрез временно изтегляне на свинско месо от пазара. Допустимият период за складиране на свинското месо и останалите продукти е 60, 90, 120 или 150 дни.

„Частното складиране сред българските производители има малък интерес, тъй като тя има краткосрочен характер. Не знам доколко тази мярка би повлияла на пазара. За Западна Европа е по-възможно това да стане, защото някои от държавите имат свръхпроизводство. Опасението ми е след това, когато тези количества на замразено месо бъдат освободени, те ще бъдат реализирани на нашия пазар, коментира Димитър Михайлов.

Той отново изтъкна, че секторът не получаваме никакви допълнителни помощи освен плащанията за хуманно отношение към животните. „Ние водим активно преговори с министерството, обсъждаме възможности за допълнително подпомагане на сектора на свине и птици, чакаме евентуално някаква среща и с министерството на финансите”, казва още Димитър Михайлов.