След разговорите с браншови организации, където разглеждахме различни сценарии по изкупуване на зърно, те заявиха, че не желаят да бъде изкупувано фуражно зърно и по този начин да бъдат подпомагани. Тоест с тази част от продоволствената сигурност те искат да се справят сами. Ние поемаме само хлебното зърно и олиото, съобщи земеделският зам.-министър Иван Христанов в ефира на БНТ.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Това негово изказване обаче предизвика остри реакции сред браншови представители, които го определиха като подвеждащо и невярно.

"На всяка среща, на която бяхме поканени, птицевъди и свиневъди сме заявили подкрепата и готовността си за закупуване на зърно от държавата за животните ни, като ние сме двата сектора с най-голямо потребление на фуражи.

На проведената преди една седмица среща в министерството ясно дадохме да се разбере, че все още подкрепяме тази интервенция, като една от трите сламки, за която можем да се хванем преди да фалираме", коментира в социалните мрежи председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

Той определя отношението на Министерството на земеделието към сектори птицевъдство и свиневъдство като дискриминативно и умишлено неглижиращо. Изненадан е от това, че държавата без обяснения се е отказала от първоначалната си идея да изкупи и фуражно зърно. Според Божанков това решение е взето под натиск от други фермери, които не работят на светло и се опитват да избягват задължителната отчетност при такива операции. 

„Вече не ни остава нищо друго освен да излезем на протест“, коментира браншовикът за БНР, допълвайки, че птицевъдите ще предприемат тази стъпка преди Великденските празници и вероятно към тях ще се присъединят и свиневъдите.