Подпомагането може да стане  през политики, а не само чрез субсидиране. Това коментира в интервю за предаването Агросвят по Дарик изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова

Четете още: Доближаваме се до изготвянето на Закон за кооперирането в България

 

Тя обясни и причината за този коментар, а именно приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Наред с очакваните спорове по предложените текстове, важна е и подкрепата на народните представители, които гласуваха инициираните от Българската аграрна камара промени. 

„Тук вече говорим наистина за политика и за дългосрочни решения, защото, както и колегите от БАК многократно споменаха, не е единствено темата за субсидирането и подпомагането с финансови средства. Истината е, че подпомагането може да стане чрез политики и това е една от тези стъпки за дългосрочна политика в сектора - именно отношенията, свързани с използването на земята за земеделско производство. Това е приоритет и заради това смятаме, че тези текстове са в правилна посока и очакваме да намерят своето разбиране и потвърждение, да има положително гласуване в пленарна зала”, отбеляза още изпълнителният директор на БАК. 

Според Боянова е важно земеделският сектор в България да следи промяната на Общата селскостопанска политика в Брюксел, както и преосмислянето на прилагането на Зелената сделка. 


„Аз мисля че няма земеделски производител в Европейския съюз, на когото да не му е станало ясно, че всъщност правилата, особено в аграрния сектор, се коват в Брюксел. Убедена съм, че всички разбраха – има  зависимост от това, как трите институции - Комисия, Съвет на министрите и Европейски парламент, работят и гласуват по конкретните теми в земеделския сектор. Ние в България, колкото и да опитваме да се адаптираме, нямаме ли по-сериозно участие на европейско ниво, няма как да имаме добри политики”, каза още Боянова. 

„Европейските фермери, в това число и българските земеделски производители са "жадни" за политики, които да им помагат да бъдат устойчиви в производството на земеделски продукти и храни! Наложително е да осъзнаем, че българските и европейските политици сега и в бъдеще, трябва целенасочено и решително да работят за препозициониране на земеделския сектор в ЕС като стратегически актив за Европа!”, допълни изпълнителният директор на БАК.