По инициатива на министъра на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев се проведе среща за определяне на работна група, която да изготви дългоочаквания Закон за кооперирането в България. Това каза за Агри.БГ председателят на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов след среща в ресорното министерство.

„Това беше първа среща, на която в конструктивен тон обсъдихме възможностите и философията на проект за Закон за кооперирането. Целта беше да обсъдим основните цели на закона, а също така и да посочим членове от браншовите организации, които да се включват в работна група”, обясни Костадинов след срещата. 

По време на разговора са представени различни примери на работещи модели от други европейски държави.

„Важно е да има Закон за кооперирането в България, защото това ще бъде от полза на малките производители от всички краища на страната ни. Те по този начин ще бъдат по-конкурентноспособни на пазара. Ние имаме Закон за кооперациите, но той не кореспондира с нуждите на земеделските производители в тази посока”, обясни председателят на БАК.

Според Костадинов е необходимо да се помисли и за финансови стимули чрез промяна в данъчното законодателство

На срещата са присъствали още изпълнителният директор  на БАК Светлана Боянова, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, Даниела Димитрова и Наталия Шукадарова, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Деан Тодоров, акад. Атанас Атанасов, проф. Живко Кръстанов, д-р Евгения Ачкаканова, Рангел Матански, бившият министър на земеделието Явор Гечев и други представители на науката, земеделския бизнес и браншовите организации.

Сред поканените на срещата са били и председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов и председателят на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров, но те не са присъствали.