Индия ще създаде най-голямата автоматизирана система за капково напояване в света, която обхваща повече от 24 хиляди ха култури. Стойността на технологията на този етап възлиза на 53 млн. долара, а дължината на тръбопровода е 2150 км, информира Aggeek.net.

Фермерите да използват собствени водоизточници за напояване?

Проектът ще бъде реализиран на два етапа. Първоначално ще бъдат инсталирани напоителни системи на площ от 11,7 хиляди ха в западната част на страната, а след това на запад на площ от 12,3 хиляди ха земеделска земя. След това тези участъци ще бъдат разделени на зони с високо и ниско налягане, които, на свой ред, ще бъдат разделени на по-малки зони и подзони.

Според предварителните оценки около 144 000 литра вода ще бъдат изпомпвани от резервоара Нараянпур, за да се осъществи най-големият напоителен проект. Водата ще бъде подавана към индийските ферми през тръбопроводна мрежа.

За да използват капковото напояване, индийските фермери ще плащат по 8 долара/ха напоявана земя всяка година. След пет години тези средства ще бъдат използвани за поддръжка на технологията. Тръбните системи за този проект са направени от оптичен материал, който има срок на служба повече от 50 години.

Мегапроектът за капково напояване ще помогне на повече от 15 000 фермери да спестят разходи за напояване и да предотвратят загубата на земеделска земя в Индия. В допълнение към намаляването на употребата на пестициди и вода, автоматизираната поливна технология ще филтрира отпадъците, които в момента попадат в  река Кришна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кранчето на водата за напояване все повече се затяга (ГРАФИК)

Кооперации искат de minismis заради сушата

Румъния инвестира 2,5 млрд. евро за напояване. А България?