Американски фермер измисли интересен начин за увеличаване на реколтата си – конуси за дървета, които защитават растенията от вятър и загуба на влага, ускоряват развитието им и повишават ефективността от торенето, информира epochtimes.

Уникалният трактор на фермер с въображение

Джон Джорджъс решава да направи промяна в стопанството си и установява, че конусите наистина дават резултат. Изобретението му се нарича Tree T-PEE. Наподобява обърната наопаки кашпа за цветя. Конусът се разполага в основата на дърветата така, че стволът им да излиза през горната му част. Материалът, от който е изработен Tree T-PEE, е 100% преработена пластмаса. Осигурява над 20 години служба.

Височината на конуса е 38 см, а широчината – над 50 см. Tree T-PEE се предлага в бяло и черно в зависимост от климата, в който се отглеждат дърветата. Черните конуси се използват за овошки, които растат в топли и тропични условия, например за цитруси. Черният цвят поглъща топлината и повишава температурата с 12 градуса в основата на дърветата. Конусите в бяло са препоръчителни за дървета, които не понасят твърде високи температури. Те имаш нужда от защита срещу прегряване.

Преди време, докато помагал на баща си във фермата им във Флорида, Джорджъс установил, че конусите помагат за защитата на младите дръвчета от измръзване. Твърде трудоемка била обаче процедурата по поставянето и премахването на конусите през различните периоди от годината. Така фермерът решил да усъвършенства технология. Той добавил в конуса система за поливане и торене.

В Tree T-PEE има около 19 литра вода. Тя се насочва към корените, което води до 90% спестяване на вода в сравнение с традиционната практика за напояване. Устройството помага да се пестят и торове. Разходът им намалява със 75%.

Влагата стига до растенията оптимално. За година дължината на корените нараства от 18 до 23 см. Конусът не пропуска светлина, поради което в периметъра му не растат плевели. Освен това е устойчив и може да издържи вятър със сила до 97 км/ч. Може да се използва както в отглеждането на различни овошки, така и за домати.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Запознайте се с летящия трактор

5-те агротехнически иновации, които привлякоха вниманието на специалистите

Дрон-великан пръска 10 ха за час