С началото на пролетните земеделски дейнсти започват и проверките за пренасяна от селскостопанските машини земна маса от нивите върху пътното платно.

Даниел Минев: Ще се правят инвестиции в нова и високоефективна техника

Съгласно Закона за пътищата в обхвата на пътя е забранено влизането на непочистени машини и замърсяването на пътното платно, съоръжения и принадлежности с кал и други отпадъчни материали, припомнят от Агенция "Пътна инфраструктура".

Собствениците и/или арендаторите на земеделски земи и гори се задължават преди навлизането на път от републиканската пътна мрежа да почистят от кал селскостопанската, земеделска, специализирана и друга техника.

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?

При констатирано нарушение глобите за физически лица ще са от 200 лв. до 500 лв., а при повторно нарушение - до 1000 лв.

На юридическите лица и на едноличните търговци ще се налага имуществена санкция при нарушение по чл. 52 от Закона за пътищата в размер от 1 000 до 5 000 лв.

AgriTech Market 2020: Расте интересът към машините втора ръка

Още по-високи са санкциите при опасно замърсяване на пътната настилка, дейности, застрашаващи безопасността на движението, или използване на пътищата извън тяхното предназначение и други нарушения по чл. 53 от ЗЗП.

Глобата е в размер от 3 000 до 8 000 лв.

За стриктното изпълняване на законовите мерки ще следят служителите на Пътните управления, действащи в съответните общини.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обвързана подкрепа: Плащането ще бъде на 16 и 17 март

Извънредно: НАЗ в протестна готовност!

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!