Топлото време стана повод инспектори от Българската агенция по безопасност на храните да напомнят, че продажбата на сурово мляко, а също и на яйца по улиците на открито е забранено.
 
 
Глобата за нарушителите е 1000 лева. Особено рискова за потребителите е покупката на сурово мляко в употребявани пластмасови бутилки. За това предупредиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил пред БНТ.
 
Времето сега е подходящо за фермерите, които биха искали да извършват директни продажби, да се кооперират, за да си осигурят млекомат – автоматични машини за продажба на мляко, подобни на автоматите за кафе и безалкохолни напитки. Инвестицията в оборудването обаче е твърде скъпа за отделния фермер. Най-евтините машини, които се предлагат на пазара, са от 7 000 до 10 000 лв.
 
В същото време уличната търговия е силно разпространена, а продавачи твърдят, че млякото е с високо качество и не е опасно за здравето на хората. „От кравата направо се пълнят шишета“, обясни една от жените, които предлагат прясно краве мляко на открито в Кюстендил.
 
Според друга продавачка, млякото се доставя всяка сутрин, така че не може да бъде опасно за здравето на хората. „Има си редовни клиенти, няма оплаквания“, подчертава тя. Купувачите от своя страна са привлечени от мисълта, че млякото идва направо от фермата. При това те отбелязват, че цените от уличните търговци са с около 50% по-ниски, отколкото в магазините.
 
 
От Областната дирекция по безопасност на храните припомниха, че млечни продукти могат да се продават директно извън търговските обекти само на входа на фермата или от млекомат. Напълно недопустимо е млякото да се предлага в използвани пластмасови бутилки от безалкохолна напитка.
 
Трябва да се има предвид, че при огъването и стареенето на пластмасата от нея се отделят пластификатори, които са опасни за човешкото здраве. Затова върху етикетите на някои от бутилките присъства изрично предупреждение, че те са за еднократна употреба. Опасността се увеличава, ако при наливането течността е била топла.
 
Д-р Велка Войнова от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил подчерта, че инспекторите по контрола на храните постоянно правят проверки и налагат санкции. Но това не може да спре нерегламентираната продажба на мляко от багажниците. Често пъти при проверки уличните продавачи просто се преместват от едно място на друго.