Продължават дискусиите около проектонаредбата за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия. Документът е входиран за разглеждане от експертите в Министерството на земеделието и на база на него ще се подготви административен акт, с който да се даде повече видимост на този вид храни.

Гласувайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?


Амбицията на ресорното министерство е да създаде стимули на хората, които в момента не спазват закона, тъй като такъв, отнасящ се за тези храни, към момента няма.


Доста често като потребители ставаме свидетели на хора, продаващи домашната си продукция без тя да е минала какъвто и да е контрол. А в определен момент това може да се окаже доста опасно за здравето на потребителите.


“Наредбата създава правила. В момента тези хора не спазват закона, защото няма такъв. Стимулът на малкия производител ще бъде този: “аз спазвам правилата, произвеждам храна, която се контролира и може да бъде проследена и проверена от съответните компетентните органи, и не на последно място - заставам с името си”, коментира зам.-министърът на земеделието Георги Събев за Агри.БГ.


Според него това е и първата стъпка към създаването на видимост и легитимиране на тези производители. 


”Веднъж влезли в правния мир вярвам, че ще има последващи инструменти, които ще защитават видимостта. Тези производители ще имат и легален статус и ще съществуват в правния свят. Това са производства, които и в момента ги има. Това е търговия, която и в момента съществува. И потребители, които са доволни и в момента от тези продукти, като тук уточнявам, че говорим за малки количества храни, които се произвеждат в домашни условия”, уточни Събев.


Идеята на наредбата не е да дефинира какви храни да се произвеждат - дали традиционни, семейни и т.н, а по-скоро рамкиране на домашните условия и изискванията, при които дадено физическо лице ще може да произвежда малки количества хана вкъщи.


“Всички оператори, които в бъдеще ще бъдат регистрирани по тази наредба подлежат на абсолютно същия контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и при настоящите условия.

БАБХ винаги може да изземе проба от даден продукт, независимо дали е от домашни условия или от регистрирани по-големи обекти, да направи анализ и да се произнесе затова дали е безопасен или не. В наредбата, която сме изготвили е посочено, че физическото лице, което предлага домашна храна трябва да има система за изтегляне от пазара на такива храни, така че тук няма някаква разлика с това, което се прилага от европейското законодателство”, коментира инж. Гергана Кабаиванова - управител на Фондация LocalFood.bg и основател на проекта Пендара за Агри.БГ.


И докато вървяха дискусиите затова дали ще се контролират тези производители или ще се създадат условия за злоупотреби, инж. Кабаиванова заключи:


“Физическите лица, които ще бъдат регистрирани по тази наредба, са вписани и в Агенцията по храните в съответния регистър, така че те са регистрирани и публично налични за информация в обществото ни”, добави Гергана Кабаиванова.


С това неизвестните по проектонаредбата за домашните храни се сведоха до минимум. Остава да видим какъв ще е финалният прочит на земеделското министерство на документа и съответно кога той ще влезе в сила, така че голяма част от производителите, които в момента продават нерегламентирано своята продукция и храни, да бъдат на светло.