Броят на свинефермите в България намалява. Това сочи официален доклад на Земеделското министерство за развитието на животновъдния сектор през миналата година.

 

Статисктиката сочи, че спрямо 2010 г. броят на отглежданите свине е намалял с над 8%.

 

Чувствително намаляват и свиневъдните стопанства – с 38%.  Според доклада един от основните фактори за това са процесите на преструктуриране в сектора, според които трябва да се покрият изискванията на европейското законодателство за хуманно отношение към животните.

 

От Асоциация на свиневъдите в България (АСБ) обаче заявиха пред Фермер.БГ, като основна причина за тази статистика, фактът, че  свиневъдството в страната ни не е подпомогнато по никакъв начин от държавата. Секторът е оставен на абсолютно свободен пазарен механизъм, коментира д-р Добрин Папазов, председател на АСБ.

 

По негова информация за последните пет години свинете в България са намалели двойно – от 1 млн. на 450-500 хил. глави.  В западните държави, например свиневъдите се подпомагат индиректно – те са собственици на земеделска земя, подпомага се зърнопроизводството, връща се акцизът на горивата. Така че  на този етап ние сме напълно неравностойни с останалите европейски страни, категоричен е д-р Папазов. Подпомагане от държавата за сектор свиневъдство е необходима, катогорични са от Асоциацията.

 

Високата цена на фуражите е другата причина, която кара много свиневъди да се откажат. Балансът в цените на зърното и месото е отрицателен – т.е. производството има по-вискока себестойност отколкото реализационна цена. Соевият шрот поскъпна със 100%, фуражът поскъпна със 150%. Като база за сравнение д-р Папазов посочи, че в момента българските производителите продават свинското месо на цени от 1997 година.

 

Според доклада на МЗХ висок остава делът на вносното свинско месо във вътрешното потребление на страната, а в същото време все повече производители изнасят продукцията си в чужбина. През 2011 г. износът на свинско месо нараства около 2,5 пъти спрямо предходната година.


По отношение на тази статистика председателят на АСБ заяви, че високият внос на свинско от Европа също влияе негативно на българските животновъди. Продукцията е по-евтина и преработвателните предприятия предпочитат да работят с вносна суровина. Така много колеги в България намаляват броя на животните, а по-малките дори ликвидират стопанствата си, каза в заключение Добрин Папазов.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!