За да правим успешно земеделие в България, имаме огромна необходимост от качествено и всеобхватно напояване. Около тази теза се обединиха участниците в уебинар на Агри.БГ на тема „Мисия: Напояване” , част от кампанията "ОСП работи за нас: По-зелени и умни"

За напредъка по ремонтирането на съществуващите канали за напояване и политиката на държавата в управлението на водните ресурси разговаряхме със Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД, Магдалина Вълкова, технически директор на „Напоителни системи” ЕАД, Николай Карафизиев, директор на Дирекция "Хидромелиорации" към Министерството на земеделието и храните и Димитър Мачуганов, земеделски производител от Ловешко.
 
„Действително държавната политика която се провежда от „Напоителни системи” е свързана с развитието и поддържането на едно устойчиво и конкурентоспособно земеделие. В това число, разбира се, е успешното и адекватното стопанисване на тази хидромелиоративна инфраструктура на Република България.

През миналата година приключихме и подписахме 24 проекта по мярка 4.3 от ПРСР за рехабилитация на основните ни канални мрежи и съоръжения за напояване. Вече започнаха ремонтните дейности и очакваме до началото на поливния сезон да приключат около 5 обекта.  Останалите очакваме да приключат към края на тази година, след края на поливния сезон, тъй като ние трябва да спрем ремонтите по време на поливния сезон от 1-ви април до 31 октомври, за да се проведе нормален поливен сезон. След това ще продължат работите по тези ремонти на хидромелиоративната система навсякъде в страната.

Успешното изпълнение на проектите се надявам да приключи до април 2025 година „Напоителни системи” да отчете пред Държавен фонд „Земеделие” тези 24 проекта. Междувременно, разбира се, работим и по Стратегическия план като имаме вече и проведени няколко Консултативни съвета по Хидромелиорации. Там, с всички участници на съвета, изработихме критерии, за да определим кои са най-спешните проекти, които трябва да се изпълнят по Стратегическия план”, обясни Снежина Динева

Управлението на водните ресурси е във фокуса на работа на новосъздадената дирекция "Хидромелиорации" към Министерството на земеделието и храните. Звеното е оглавено от Николай Карафизиев.


„Така може би трябва да разделим темата за цената на водата и първо да уточним какво е безплатно вода за напояване, тъй като водата е държавен ресурс. Това, което се се заплаща от земеделския производител, е за услугата доставка на вода. Има разходи за доставка на тази вода, за електроенергия. Абсолютно нулева цена на водата, поне според мен, към настоящият момент, без ясна намеса на държавата в тази посока, няма как да се случи”, обясни Николай Карафизиев

Димитър Мачуганов: Без напояване не можем да говорим за земеделие. 


„Годината е суха. Няма какво да се заблуждаваме. И г-жа Динева също го сподели. Ако Големият агроном не направи нещо, очакваме една суха и сложна година за пореден път. С тази усложнена обстановка и с цени, високи себестойности, много трудна година се очертава към днешната дата. Няма как да не признаем, че шансът ни е в напояването.

Това е нещото, което не ни остана като инструмент, с който да разполагаме. Ние всичко друго имаме - съвременни технологии, машини, и всичко налично, но нямаме напояване. Изоставаме от всички наши съседни страни, с които може да се мерим.

Това е нещото, което ни изостава и няма как да не споделя, че аз на тази тема „слугувам” повече от 16-17 години. За първи път мога да кажа, че се виждат нещата, които се случват. Макар и с малки крачки, има напредък! Разбира се, тези крачки изглеждат огромни на фона на това, че над 30 години нищо не се случваше в областта на Хидромелиорациите. Има доза задоволство от наша страна!”, сподели Димитър Мачуганов
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg