Стартира електронната услуга на Национална агенция за приходите (НАП) за автоматично попълване на данни за получени доходи през 2020 година. Предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица вече са достъпни.

Видеоурок за малките стопани - документи, бизнеспланове и СПО

За първи път тази година в нея са включени данни за получени суми от наложени платежи, както и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца. Доходите от електронна търговия с наложен платеж също се записват предварително в данъчната декларация, обърнаха внимание от приходната агенция. Повече информация за това, кои доходи от търговия в Интернет се облагат, може да видите ТУК

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като отговорността за данните се носи от самия декларатор. Достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция, или с електронен подпис.

Над 90% от запитаните граждани одобряват предварително попълнените данъчни декларации, се похвали говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР и заяви, че през миналата година над 90 на сто от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет. 

Припомняме, че тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни на Великден. За юридическите лица крайният срок е 30 юни. Корпоративният данък също се заплаща дотогава. 30 юни е и крайната дата за плащане на данъчните задължения за земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци. Срокът за 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, като размерът на отстъпката не може да надхвърля 500 лв.