Доходите от електронна търговия с наложен платеж се записват предварително в данъчната декларация, обръщат внимание от Национална агенция за приходите (НАП).

НАП пуска предварително попълнените декларации за доходи до дни

Ако продавате вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, не дължите данък и няма нужда да декларирате получените суми. 

Не така стоят нещата обаче, ако регулярно продавате стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба. Тогава дължите данък, който определяте и декларирате в годишната данъчна декларация за съответната година.

От 16 март НАП пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея може да видите и данните, получени в Приходната агенция от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. 

Повече информация за това, кои доходи от търговия в Интернет се облагат, може да видите ТУК.

Трябва да прецените дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и търговия. Ако сте от вторите и сте физическо лице, ще трябва да декларирате сумите в Приложение №2 от годишната данъчна декларация до 30 юни.

Ако като физическо лице получавате доходи от друга стопанска дейност като земеделие, свободна професия или занаят, чрез продажби в интернет с наложен платеж, трябва да отбележите получените суми в Приложение №3 до 5 май. 

При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършваната стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. И в този случай крайният срок за внасяне на дължимия данък е 5 май.