Втори агробизнесмен, който се представи като най-големия зеленчукопроизводител в страната, хвърли поредната доза обвинения към досегашното управление и приближени до тях фирми, в частност една определена. Става дума за Павел Стоименов – управител на фирма „Агро-бел 2001“, който разбуни страстите в Комисията по ревизия на управлението за 10 години назад.

Костадинов: Най-големите не са лицето на бранша

На 5 и 7 май зърнопроизводителят от Кнежа Светослав Илчовски първи хвърли ръкавицата към Иван Ангелов – най-големия производител на пилешко месо в страната, с обвинение за рекет, картел, схеми за източване на пенсионни фондове. На заседанието на 10 май шафетата беше поета от Павел Стоименов, който също е сред големите. Все пак 20 години работа в сектора, над 100 хиляди декара обработваема земя със зеленчуци, пшеница, слънчоглед и царевица, зареждане на големите вериги не са шега работа. 

Колкото по-голям е бизнесът, толкова по-големи са проблемите.

При Стоименов, който от 2001 г. развива бизнеса си в Дунавската равнина, проблемите започват през 2007 г., когато решава да го разрасне на юг, по-точно в Старозагорско. Той обаче влиза в „чужди“ води. По негови думи условията там с наемането на земи и плащането на ренти се диктува от групата Г-8, в която влизат земеделски производители от района, включително Иван Ангелов.

За търговската компания Г-8 Агри.БГ писа още през 2018 г., когато в интервю за медията един от нейните членове – Цветан Берберов, който е и председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, разказа повече за учредяването през 2010 г. и идеята за сдружаване при закупуването на торове, препарати, продажба на продукцията.

Стоименов обаче определя Г-8 като картел, който изкуствено занижава рентите и ощетява собствениците на земи. Натискът идва главно от Иван Ангелов, когото зеленчукопроизводителят обвинява в два умишлени палежа и дори кражба на бизнеса му по електронен път през 2014 г. И за двете той твърди, че разполага с данни, които ще бъдат предадени на прокуратурата.

С адвокати и нотариуси Стоименов успява да си върне фирмата, въпреки че и до ден днешен му се губят едни хиляди декари в Шуменско, прехвърлени незаконно на трети лица. Дори инициира промени в Търговския закон, с които да се осуетят възможностите за кражба на цели бизнеси. 

Стоименов не отрича, че е играел по „техните правила“ с години – от 2014 г. до преди месец, когато вдига рентата на 200 кг на декар зърно и пуска нови обяви за земи. По негови твърдения обаче на два пъти индиректно е бил заплашван да се поспре. Затова склонява да продаде 3000 дка в Старозагорско, а преди 5 години открива фирма за търговия на зърно в Гърция, където изнася 20% от капитала от България.

Светослав Илчовски пред Агри.БГ за рушветите, субсидиите и напояването

Зеленчукопроизводителят даде за пример още хора, пострадали от натиска на Ангелов. Сред тях е грък с птицевъден бизнес в Луковит. Проверка на ветеринарните власти установила салмонела в пилешкото месо, която е потвърдена от държавна лаборатория, но отречена от частна. В резултат на това, случайно или не, човекът продава бизнеса си.

Като друг пример за жертва беше посочено името на италианеца Фабрицио, който беше най-големият производител на домати у нас. Казваме беше, защото според Стоименов неговата фирма също е била открадната от Иван Ангелов. Преди две години италианецът, който се грижеше за 30 хиляди декара в Пловдивско, беше арестуван с обвинения за източване на субсидии, а той, от своя страна, твърдеше, че е бил изнудван за 1 млн. лв.

Ден след разкритията на Павел Стоименов ответната реакция от фирма „Градус“, чийто съсобственик е Ангелов, не закъсня. Оттам отхвърлиха твърденията му, определяйки ги като манипулативни, и ще потърсят правата си в съда. Междувременно с проверки по казуса с компанията се заеха Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите. Да се надяваме, че те ще покажат къде е истината от всичко казано дотук.