Още дълго ще се говори за бомбата, която агробизнесменът Светослав Илчовски хвърли в Парламента. Дори сред фермерите той има своите привърженици и явни опоненти. Наред с чисто политическите обвинения към довчерашните управляващи и свързаните с тях фирми, част от неговите признания бяха хвърлени в градинката на зърнопроизводителите. 

Илчовски заговори и за сделките със земи и зърно

От Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) побързаха да се разграничат от случващото се. Нейният председател Костадин Костадинов го определи пред Дарик радио като „цирк“ .

„Голяма част от негативите са към най-големите, които обаче не са лицето на даден бранш. Те обикновено не спазват определени правила, а ние обираме тези негативи. Работим нормално, нямаме техните проблеми, притежаваме малко или средно по обем стопанство. Затова ни боли, че ни слагат всички под общ знаменател“, коментира Костадинов нагласите на обществото след изказването на Илчовски.

Едно от признанията на бизнесмена от Кнежа е, че е бил принуден да продава продукцията си под себестойност. Нещо повече, той намекна, че се е случвало и на други земеделски производители.

„Назад в годините нямаме подаден сигнал от член на НАЗ за натиск за продажба на цени под себестойност или по-ниски от пазарните. За мен това е един търговски корпоративен спор. Доколкото разбрах, има издадена фактура за няколко месеца напред за определена цена на слънчогледа и през септември има неразбирателство между двете фирми“, обясни Костадинов.

Някои негови колеги поемат такъв търговски риск и вместо да теглят кредит, през месец април сключват сделка за продажба на продукция на зелено, която ще се прибира през юли или септември. Нормално е цената да е по-ниска от тази по време на жътва. Имало е години обаче, когато е точно обратното.

Друго твърдение на Илчовски е, че има картел за продажба на слънчогледа. Такава информация в НАЗ обаче за момента не е постъпвала. 

„Преди 2-3 години имаше жалба до Комисията за финансов надзор за картел при слънчогледа, когато цените бяха много по-ниски от международните. През последната година за картел не може да се говори, защото цената е доста висока и има голямо търсене. В България се появиха доста преработвателни мощности и в момента се оказахме най-големият вносител на слънчоглед в ЕС“, казва зърнопроизводителят от Добруджа.

Той потвърди, че всеки месец държавата изисква от зърнопроизводителите да подават информация за наличното зърно в складовете, с която работят от НАП. Проследяват се фактури, количества, парични обороти. 

„Смятам, че е нормално всяка държава да разполага с такава информация. Тя е публична и се качва в месечен бюлетин на сайта на Министерството на земеделието. Това не е довод да се твърди, че има картел“, категоричен е председателят на НАЗ.