Земеделският производител Светослав Илчовски, който преди време обяви пред Агри.БГ, че ще мести бизнеса си в САЩ, разказа множество истории за схеми, рушвети и източване на европейски пари по време на заседание на парламентарната комисия за ревизия на кабинета "Борисов 3". Неговият разказ обаче беше прекъснат от депутати на ГЕРБ. Ето какво коментира той от първо лице пред Агри.БГ.

Светослав Илчовски отправя скандални обвинения

“Няма ефективно животновъдство и земеделие без вода. А защо няма български зеленчуци? Защото не дават вода на хората. Никой не полива в България. 

Петият най-голям язовир в България - яз. Еница, беше пресушен от местен депутат и неговия ортак, за да се крадат европейски проекти и субсидии”, каза Илчовски. 

По думите му държавният язовир бил пресушен след като работил 6-7 години “под наем” без обаче да се плаща. 

“Около 3-4 млн. лева взеха от това местните войводи на Бойко Борисов - Пламен Танчев и Анатоли Иванов. Те контролират Напоителни системи. Ето така се съсипват консервни фабрики и работни места, тъй като останаха без вода”, добави зърнопроизводителят. 

 

Той разказа и за натиск от страна на Напоителни системи.

“Казаха ми 5 000 евро рушвет на поливка от Напоителни системи, тъй като направих голяма инвестиция и то без европроекти. Следователно отивам да видя шефа на Напоителни системи. Той ми казва “онзи ме е назначил, ако не дадеш 200 000 лева, вода не пускам!"

Бяха ме уредили да ме заключат в техен съд и прокуратура в Стара Загора, защото не плащам рекет. Бяха ми измислили обвинения за 12 млн. лева и казаха, че работя в тяхната държава. От управляващите депутати натискаха да купят и фирмата ми. Единият е Пламен Юруков, а другият беше някой от Хасково - Христо Колев май се казва, имам му снимката в телефона ми”, обясни още той.

Светослав Илчовски каза още, че са на лице и схеми в поземлената комисия, както и игри с раздаването на държавни земи. 

“Естествено, че се правят схеми в поземлената комисия. Аз имам 5-6 фирми и не искам да чуя за европроекти. Това е пълна лъжа и ограбване на фермерите. Всеки един европейски фермер е европейски проект с надути цени. За фермера остава само славата да вика, че е работил. Затова фермерите фалират”, категоричен е Илчовски.

Фермерът добави, че е получава и заплахи от страна на регионалния министър в оставка Петя Аврамова.

Петя Аврамова два пъти ми се обажда по телефона. Дори се представи, без да се крие. Каза ми: “спри да купуваш земя!”. 15 дни по-късно отново ми се обади и тогава пак каза: “спри бе, сега ще те дам на прокурорите ни”, сподели земеделецът.

Светослав Илчовски: “Мафия” е много слаба дума за България!

Земеделецът твърди, че Агенцията по храните, както и земеделското министерство, се контролират от Иван Ангелов (съсобственикът на "Градус" - бел.ред). 

“Всички сектори на икономиката не са раздадени на министри, а на определени хора от кръга на Бойко Борисов”, категоричен е Илчовски.

Затова и крупният земеделец подава сигнал до Комисията по ревизията за държавен рекет.

 

Пред Агри.БГ Светослав Илчовски заяви, че няма да спре до тук. Предстои той да разкрие как са се откраднали 60 млн. лева от пенсиите, защо страната ни е купила американски изтребители, както и защо храната ни е толкова скъпа.

“Ще покажа и докажа как се контролират месните продукти и защо храната ни е толкова скъпа. Ако някой не опита да вкара някое месо по-евтино отнякъде, веднага му пращат Агенцията по храните на проверки. Това е многократно. Как да не бъде скъпо месото и да не ядем най-големите боклуци на планетата? 

И като чумата по свинете, където предварително ги бяха обезпечили с бразилско свинско за без пари. Изкараха безумни суми, които дори ние двамата с теб не можем да напишем”, каза Светослав Илчовски. 

Пред Агри.БГ крупният земеделец съобщи и че "Мис Плеймейт" 2017 - Маги Бадер е жената, направила снимките в спалнята на Борисов. 

"Собственикът на "Градус" - Иван Ангелов й плати 5 000 лева, за да обслужи нашия премиер. Знам го, тъй като бях там". Така Светослав Илчовски заключи скандалните си разкрития.