Най-много пари в България се „изпират“ през сделки за земеделска земя и нашите политици са пълни с такива, заяви агробизнесменът Светослав Илчовски по време на второто си изслушване в Комисията по ревизия на управлението за 10 години назад.

Светослав Илчовски пред Агри.БГ за рушветите, субсидиите и напояването

По негови думи в такива сделки един декар земя се купува за 1000 лв. например, но пред нотариус се декларира цена от 500 лв.

Друго ново негово твърдение е, че има картел на търговията на слънчоглед. Качеството на зърното се занижава и се продава по-евтино на фирми на Иван Ангелов – съсобственик на фирма „Градус“.

Между 2014 г. и 2020 г. самият Илчовски е продавал на фирми на Иван Ангелов зърно, без да уточнява какво точно, по около 30–40 хил. тона на година, но на цена по-ниска с около 15–20 лв./тон. 

Друго обвинение към Ангелов засяга фермите му за норки. Илчовски твърди, че е отказал да загроби мъртви животни в земите си в Плевенско, след което най-големият производител на птиче месо в страната е използвал за целта изоставена мина без знанието на собственика Христо Ковачки.

Илчовски: „Субсидии съм получавал всяка година – средно по 4 млн. лв. Оценявам бизнеса си на 300 млн. лв.“

Зърнопроизводителят от Кнежа заговори и за вноса на месо, като даде за пример, че преди десетина месеца е внесено свинско месо с лошо качество от Бразилия чрез фирми, приближени на управляващите. Нещо повече, конкурентите се отстраняват, като на тяхната стока се „откриват“ болести и тя не се допуска в страната.

Илчовски припомни, че фирма „Градус“ е част от миналогодишната сделка между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ). През април 2020 г. у нас бяха разтоварени 15 тона на бартер, от които само 3 тона бяха медицински консумативи, а останалите се оказаха фурми. Срещу това България даде 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти.

В края на 4-часовото заседание председателят на комисията обяви, че документите, предоставени от Светослав Илчовски, ще бъдат изпратени до компетентните органи – Прокуратурата, Министерството на правосъдието, омбудсмана, МВР, НАП, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, ДАНС и др. Иван Ангелов, от своя страна, също заяви, че ще съди зърнопроизводителя за клевета.