Крупният земеделец Светослав Илчовски обвини премиерa в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета му и други лица, за които твърди, че са приближени до ГЕРБ, в корупция и рекет. Това стана по време изслушването му във временната комисия в парламента, която се занимава с ревизия на действията на правителството на ГЕРБ. 

Колко струва да произведеш декар пшеница?

Агробизнесменът, който в началото на тази година обяви, че мести бизнеса си в САЩ, заяви, че бил изнудван от собственика на компанията за производство на пилета „Градус“ Иван Ангелов да реализира фиктивен оборот на фирмата му. По думите на Илчовски Ангелов се представял като „скрит началник на Министерството на земеделието и на Българската агенция по безопасност на храните“. Зърнопроизводителят твърди също, че от 2014 г. е под натиск от страна на ръководството на „Градус“ да им продава зърно на под пазарните цени. 

Пред депутатите Илчовски спомена и имената на Миню Стайков и Николай Банев, като заяви, че по време на неформална среща с Борисов са му били показвани сцени с издевателство над бизнесмените, за да бъде сплашен.

Нарочно плащах пари, губих пари, само и само да мине тяхното време, каза Илчовски.

Земеделецът разказа също, че бил притискан от регионалния министър Петя Аврамова да не купува земеделски земи, а от „Напоителни системи“ да плаща рекет, ако иска вода за насажденията си. Малко по-късно Аврамова обяви, че не познава въпросния агробизнесмен и ще го съди за лъжливи твърдения по неин адрес. 

Светослав Илчовски направи и друго скандално изказване. По думите му златните кюлчета от чекмеджето на Бойко Борисов, чиито снимки обиколиха медиите преди време, са му били подарявани от приближени до властта бизнесмени за рождените дни. През комисията зърнопроизводителят заяви също, че жената, направила снимките в спалнята на Борисов и наречена от него „Мата Хари“, била известна плеймейтка.

Около час след началото на изслушването на Илчовски, то бе прекъснато от депутата от ГЕРБ Маноил Манев с твърдението, че представителите на ГЕРБ не са уведомени за свикването на комисията в 18 ч. Вследствие на това председателката на комисията Мая Манолова прекрати заседанието и насрочи ново такова в петък.