Лятото на 2017 г. донесе голяма изненада в Русия – фермерите добиха рекордно висока реколта от пшеница в цялата история на страната. Благодарение на това Русия успя отново да изпревари САЩ в износа на този стратегически ресурс
 
 
Реколта’2017 в Русия се оказа с 11% по-голяма от предишната, като бяха добити 134 млн. тона зърно, показват данни на „Росстат“, цитирани от lenta.ru.
 
Увеличението се дължи на пшеницата. При нея ръстът е със 17% до 85.8 млн. тона. Предишният рекорд е бил през 2016 г. – 120 млн. тона добито зърно, като само житото е 73 млн. тона.
 
През последните години се води борба между САЩ и Русия за титлата най-голям световен износител на пшеница. Дълго време Америка се смяташе за неизменен лидер на този пазар, докато през 2015 г. Щатите отстъпиха тази позиция на Русия.
 
 
 
През 2016 г. САЩ си върнаха водачеството, като изнесоха зад граница 28 млн. тона жито. През стопанската 2017-2018 г. обаче доставките се понижават до 27 млн. тона – заради сушата и бурите през пролетта зърнената реколта в страната се оказа най-лошата за последните 20 години.
 
Чуждестранната селскостопанска служба към земеделското министерство на САЩ (USA Foreign Agricultural Service, USDA) прогнозира, че износът на пшеница от Русия през стопанската 2017-2018 г. ще се увеличи до 33.5 млн. тона. По оценка на компанията „СовЕкон“ руският износ на жито ще се повиши през този период до 35.5 млн. тона - на стойност до 7 млрд. долара. За сравнение експортът предходната година е бил 27 млн. тона.
 
 
По данни на Министерството на земеделието на САЩ през 2017 г. Русия е продавала пшеница във 119 страни по света. Нейни традиционни пазари си остават Северна Африка и Близкия Изток. Петте най-големи вносители на руско жито са Египет – до 20% от руския експорт на пшеница, Турция – 10%, Бангладеш – 5.6%, Иран – 5%, и Азербайджан – 4%.
 
Руското аграрно министерство прогнозира, че износът на селскостопанска продукция от страната ще достигне 20 млрд. долара, като пшеницата е водещата стока.
 
 
Основни конкуренти на този пазар са Франция и Украйна. През настоящата стопанска година те ще изнесат съответно 19 млн. тона и 17 млн. тона хлебно зърно. Капризите на времето намалиха украинската зърнена реколта с 5% до 62.3 млн. тона.
 
Независимо от успехите, в руското Министерство на селското стопанство отчитат дефицит на селскостопанска техника в страната, който води до загубата на 10-15 млн. тона зърно при прибирането на реколтата – то просто изгнива. „Ако днес имахме достатъчно комбайни, щяхме да приберем поне 140 млн. тона“, казва Пьотър Чекмарьов, директор на департамент в министерството.
 
Съществува недостиг и на елеватори, както и трудности с извозването на зърното от отделни райони на страната по железопътната мрежа. За да реши логистичната задача, руското аграрно министерство разпореди на частните компании да купуват и извозват зърното от по-отдалечените региони.
 
През 2018 г. реколта в Русия ще бъде по-ниска от миналогодишната, смятат анализатори. Очаква се добив на 134.3 млн. тона зърно, от които 77 млн. тона пшеница. Ако прогнозата се сбъдне, това ще бъде второ най-добро постижение след отбелязаното през 2017 г.