Вносът на пресни зеленчуци в страната нараства с 10,7% на годишна база, до 182,4 хил. тона, а този на пресни плодове - с 9%, до 181,2 хил. тона, сочат предварителни данни на НСИ за периода януари - юни 2021 г., се съобщава в последния оперативен анализ на Земеделското министерство.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати – с 9,9 хил. тона (19,2%), краставици – с 5,2 хил. тона (32,3%) и пиперки – с 3 хил. тона (20,9%), отчитат анализаторите. Повишение се регистрира и при импорта на гъби, зеле, лукови зеленчуци, марули и тикви – в границите от 6,9% до 24,8%. 

Вносът на картофи обаче спада с цели 17,6%, на морковите също – с 15,2%. 

При плодовете вносът на грозде, ягоди, пъпеши, дини, череши и круши нараства с между 24,7% и 60,3% в сравнение със същия период на 2020 г. Около 58% от целия внос на пресни плодове за периода идва от цитруси и банани. След тях съществен дял (13%) заемат и доставките на ябълки, които се свиват с 8,6%, а този на кайсии намалява с 16,9%. 

За първите шест месеца на 2021 г. сме увеличили износа си на пресни зеленчуци с 63,7% на годишна база, до 33,6 хил. тона, но сме изнесли по-малко пресни плодове – с 1,3%, до 23,6 хил. тона. Най-голям принос за ръста на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати - с 4,3 хил. тона (72,3%), краставици - с 3,4 хил. тона (59,6%) и пиперки – с 1,8 хил. тона (63,6%), сочат данните.

Чувствително повече са и изнесените количества зеле, тикви, сладка царевица, гъби, бобови зеленчуци (основно грах) и лукови зеленчуци - от 36,2% до над два пъти. Реализираните извън страната праскови, вишни, дини, кайсии, ябълки и череши са с между 13,2% и 70,1% по-малко на годишна база, докато експортът на черупкови плодове и ягоди се повишава, съответно с 51,5% и 89,4%, съобщават още от министерството.