Близо 200 тона храни от трети страни не бяха допуснати до родния пазар през месеците юли, август и септември, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Кризата с торовете 

Причината за спирането им е, че не отговарят на законодателството. С количествата, задържани в рамките на третото тримесечие на 2021 г., теглото на възбранените пратки от началото на година достига над 1 745 тона.
 
При храните от животински произход най-много нарушения има при вноса на агнешки субпродукти (например дреболии) – 23 тона. На изискванията не са отговорили и 7 тона съставни продукти, при които преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт (например инстантни супи). 

Заради съдържание на афлатоксини над нормата не са допуснати 22 тона лешници.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.
 
Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани, допълват от Агенцията по храните.