Земеделски производители излязоха на общонационален протест. Една от локациите бе на пътя Пазарджик - Пловдив, край село Цалапица. В тази точка на фермерското недоволство се събраха над 200 трактора и други селскостопански машини.

След като стопани бяха принудени да търсят обходни пътища до мястото на протеста, се оказа, че планираната за 10 ч. блокада ще се забави.

Към 11:40 ч. земеделците, събрали се на Пазарджишко шосе, на отбивката при село Цалапица все още не бяха започнали активни протестни действия и блокиране на движението.

 

Те очакваха своите колеги от протеста при село Труд, Пловдивско, като по данни на протестиращите е имало неколкократно възпрепиятстване на придвижеането на протеста. Малко преди обяд край Цалапица се събраха колони от трактори и земеделска техника на зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, животновъди, овощари... Можеха да се видят интересни машини като комбайн за домати. Освен собственици на ферми и фирми на терен присъстваха и работници, ангажирани в земеделието.

"Целта е оттук насетне държавата да зачита това, което предлагаме, което препоръчваме, за да може българските производители да не са чак толкова много затормозени по отношение на администрирането и на производството. Над 200 са тракторите, има и комбайни, може би около или над 500 човека вече са тук.

Диалог така или иначе трябва да има, защото в един момент ние пак трябва да седнем на масата на преговорите да изговорим за в бъдеще как ще протича земеделската политика, която се води в България", коментира пред Агри.БГ Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив и един от организаторите на протеста в тази точка на страната.

 

12:50 ч. С почти три часа закъснение от първоначално обявения час за начало на протеста, фермерите се събраха и затвориха пътя Пазарджик – Пловдив при село Цалапица. Дългогодишният зърнопроизводител и браншови представител Ангел Вукодинов приветства събралото се множество и изчете протестната декларация.

 

Думата взе и Александър Миндачкин от пазарджишката организация на зърнопроизводителите. Негови колеги от секторите „Зърнопроизводство”, „Животновъдство”, „Зеленчукопроизводство” и други също направиха изявление пред събралите се на протеста фермери (вижте видеата по-долу). В общи линии те изразиха готовност да защитават исканията си докрай и обединени, като не скриха възмущението си от определението „терористи”.

За мен по-големият проблем е липсата на комуникация в самото правителство, защото чухте академик Денков какво каза – че имало Консултативни съвети и събирания на отраслите, но впоследствие се разбра, че тези неща не са така, самият земеделски министър също не знае да е имало такива. Това значи липса на комуникация.

Не знам една оставка дали ще промени нещо, защото проблемите са много генерални и не са от днес, няма да се решат и утре сигурно. Трябва да направим така, че да започнем ние сами да си ги решаваме…Ние не сме лоши хора, ние не сме терористи, ние сме със същите сърце и бял дроб като всеки един от вас”, гласеше част от изказването на земеделския производител Венелин Делгянски.

 

 

„Днес много голяма част от нашите колеги, които потвърдиха, че ще присъстват на тези протести, не могат да бъдат сред нас, заради това че сутринта фонд „Земеделие” е започнал проверки във фермите им… На мен лично ми се обадиха, за да ми кажат, че е редно да обявя, че животновъдите се оттеглят от протеста, за да го направят и другите колеги в България, но това няма да стане", заяви Дарина Шишкова председател на Животновъдното сдружение „Старият Балкан“.
 

Фермерите акцентираха още върху липсата на широко медийно внимание към техния протест.

В 15:00 часа част от земеделците и тракторите потеглиха за София където се очаква утре да се включат в протестните действия в столицата. Стана ясно, че рано сутринта на 19 септември ще има и организиран превоз с автобуси.