Дело, заведено от европейската прокуратура у нас, за поискан и получен подкуп от 5000 лв. срещу служител от Държавен фонд "Земеделие" приключи на втора инстанция с шест месечна условна присъда, информира вестник “Сега”.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Софийският апелативен съд е потвърдил присъдата на Специализирания наказателен съд, произнесена през 2022 г., малко преди закриването на институцията.

Тогава Траян Делиагов получи условно шест месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за това, че като служител на фонд "Земеделие" е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв., поискан и получен от същата "жертва" преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.
Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според съдиите наказанието от шест месеца условно може да постигне целите си - генерална и специална превенция. 

Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив - следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите.

Според решението ефективната присъда би могла да въздейства негативно на процеса по формиране на правно съзнание, както и би прекъснала връзката му със семейството и като цяло с обществото, а тези връзки са поправяне и постигане на трайно правомерно поведение. Решението не е окончателно.