Дъждовете със стопанско значение, които очакваме, пряко ще засегнат добивите и от тях ще зависи качеството на реколтата, коментират зърнопроизводителите. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Сушата е повсеместна и надеждите за валежи са големи във всички части на страната. Вижте какви са очакванията на фермерите в отделни региони на страната, седмици преди да бъде даден старт на жътвата на есенниците.

Пловдивско

 

В района на Пловдив липсата на дъжд е осезаема. Ечемичните посеви на места вече страдат. От липсата на влага се мъчат и рапицата, пшеницата, слънчогледът. Без поливане царевицата също е обречена на гибел, категоричен е Людмил Работов.

Относно добивите той се надява да достигне миналогодишните нива, стига да се сбъднат прогнозите за очаквани валежи. „Ако паднат дъждове от порядъка на 10-15-20 л/кв.м, ще успеем да догоним нивата на миналогодишната реколта“, заяви зърнопроизводителят за БНР.

Той е оптимист, че цените на световните борси донякъде ще се запазят и по този начин той и колегите му ще успеят да избегнат покачването на себестойността на продукцията. Сметките му сочат, че торовете са поскъпнали 4-5 пъти, горивата – два пъти, а рентите ще се увеличат поне два пъти заради цената на пшеницата.

Сливенско

 

Сушата е проблем и в района на Сливен. Дъжд не е валял дълго време, затова зърнопроизводителят Георги Радев очаква добивите да са средно между тези от 2020 г. и 2021 г. Според него те няма да бъдат катастрофално ниски както преди две години, но няма и да достигнат високите миналогодишни нива.

„Проблем с пшеницата няма да имаме. Проблем ще има, ако няма горива, с които да работим“, опасява се Радев, като прогнозира цената на дизела по време на жътва да достигне 4 лв./л. 

Друга трудност, с която се сблъскват той и колегите му тази година, е нашествието на черен щурец, за което допринася и незадоволителната битка с ефективните инсектициди. А относно твърдението за застрашена продоволствена сигурност, Радев изказа мнение, че Украйна чака да свърши войната и да залее пазара със зърно.

Добричко

 

Ако не задуха суховей и не завалят дъждове по време на жътвата, реколтата от пшеница в Добричка област ще надхвърли 500 кг/дка, прогнозира професор д-р Иван Киряков. Очаква се масово жътвата да започне около 10 юли. 

Ако средната температура през юни се запази около 25 градуса и има превалявания, добивът от пшеницата ще достигне средното равнище от миналата година, смята ученият от Добруджанския земеделски институт.

По думите му 60% от площите с пшеница са в много добро състояние, 35% - в добро, и 5% - в задоволително, показват резултатите от обследването. Зърнено-житните култури са във фаза край на цъфтеж, начало на формиране на зърно. По полетата няма болести и неприятели.

Монтанско

 

Отново заради липсата на влага очакванията за добивите в Монтанско са да бъдат доста под миналогодишните. „Дано да прескочим границата от около 500, 550, 600 кг/дка, но за 1000 кг/дка, както имаше случаи миналата година, не можем да мечтаем“, коментира за националното радио кметът на община Медковец Венцислав Куткудейски.

Падналите до момента валежи са крайно недостатъчни, за да подобрят ситуацията с посевите. „Есенниците пристъпиха към аварийно изкласяване. Опасността от това да не озърнят нормално, да не налеят, за да се получи качествено зърно, е голям“, смята той и допълва, че слънчогледът и царевицата също се нуждаят от дъжд.