Приключи последното обследване на посевите в Добруджа преди жътвата на житни култури. Комисия от експерти от ОД „Земеделие“, Растителна защита, учени от Добруджанския земеделски институт обходиха 10% от засетите през есента 1 млн. 200 хил. дка.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

60% от площите с пшеница са в много добро състояние, 35% - в добро и 5% - в задоволително, показват резултатите от обследването. Зърнено-житните култури са във фаза край на цъфтеж, начало на формиране на зърно. По полетата няма болести и неприятели.

Земеделските стопани са си свършили добре работата, има по 2-3 пръскания – фунгициди, инсектициди, листни торове, обобщи проф.Иван Киряков, член на комисията за обследване на посевите в Добричка област. 

Ранните сортове ще започнат да се жънат около 1-2 юли, масовата жътва се очаква около 10-и юли, ако нещата вървят както досега, прогнозира още ученият. Ако започнат дъждове в най-нежелания от земеделските стопани период – по време на прибиране на реколтата жътва, то тогава ситуацията става сложна и сериозна, не крие притесненията си професорът. Това ще забави кампанията и ще смъкне добивите. Другият отрицателен фактор през юли могат да бъдат суховеите, които в жегите изпепеляват посевите. 

На този етап пшениците дават надежди за добри добиви. В момента пролетните култури имат спешна нужда от дъжд. При пшеницата вече не е толкова фатално, тъй като е на финала на развитието си, но и тя има нужда от влага, особено когато влезе в млечна зрялост. Валежите в Добруджа са локални, на места почвата обаче е напукана.