Темата за въглеродното земеделие ще вълнува все повече фермери, тъй като пазарът с въглеродни сертификати непрестанно се развива. Дори за миналата година търсенето е било много повече, отколкото предлагането. Това стана ясно по време на уебинар, организиран от Веселин Спасов - фермер и автор на първата тематична книга у нас „Какво всъщност е Ноу Тил и какви са ползите от него”. Но какво означава всичко това?

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Търгуването с въглеродни емисии определено е нещо ново и до голяма степен непознато за земеделските стопани. Въпреки това вече има редица фирми, които предлагат издаването на подобни въглеродни сертификати. Идеята идва оттам, че фермерите, които прилагат регенеративно земеделие трябва да бъдат оценени и поощрени. Затова, че земеделците прилагат екологични практики и улавят въглеродните емисии, те могат да получат финансово стимулиране под формата на въглероден сертификат.

Впоследствие този въглероден сертификат може да се продаде на фирми и компании, които отделят много въглеродни емисии. 

“През изминалата година повече от 80 земеделци се присъединиха към програмата с над 500 000 дка земя. Реализираната печалба беше от около 25-30 евро за 1 сертификат на ха, като през 2021 г. цената на сертификатите достигна 60 евро. Освен финансовите възнаграждения обаче има и много дългосрочни ползи от прилагането на регенеративно земеделие”, обясни експертът от компанията”, обясниха експерти от една от основните фирми в Европа, която търгува с въглеродни емисии по време на уебинара.

Всеки земеделски производител, който е избрал да прави екологично земеделие и да прилага щадящи практики, може да проучи фирмите, търгуващи с въглеродни емисии и да участва в тяхната програма. 

Всяка фирма има своите условия, но като цяло има условие за минимум площи - при някои компании има изискване за минимум 1000 дка. Както и условие за земеделските култури, с които фермерът може да се включи. Най-често това са всички зърнени и маслодайни култури. Като недопустими в повечето случаи се посочват пасища и кореноплодни.

След като самият фермер намери подходяща компания с въглеродна програма, се попълва анкетна карта, в която се съобщават спецификите на стопанството. Плаща се такса и фермерът започва да работи. Някои компании разполагат с калкулатори, които автоматично изчисляват за определени парцели и при определени култури колко сертификата ще може да спечели фермера. По този начин имате гъвкавостта да избирате какво да засеете, така че да бъдете максимално ефективни. Сертификатите се получават всяка година след жътва.

Различните фирми имат различен начин на работа, но обикновено след жътва, когато сертификатите на фермерите вече са налични, те могат да изберат какво да правят с тях - да ги задържат, да ги продадат или да ги използват за друг техен бизнес. 

Въглеродните сертификати можете да продавате сами, както и може да се допитате до съответната компания, която ги е издала. Често самите фирми разполагат с отдел за продажба на въглеродни сертификати. 

Има обаче нещо, което силно притеснява земеделските стопани и това е, че пазарът на въглеродни емисии не е урегулиран.

“Факт е, че въглеродният пазар все още не е урегулиран, но в момента търсенето на въглеродни сертификати е по-голямо, отколкото предлагането. Тоест има повече фирми, които бълват въглеродни емисии и искат да откупят въглеродни сертификати, а няма достатъчно земеделци, които да ги произведат като засяват покривни култури, които да уловят въглерода. За момента това работи. Не се знае след като се урегулира пазара, дали ще бъде в такава полза за фермерите. Иначе всички въглеродни сертификати са сертифицирани с ISO номер. Това не е просто лист хартия, който издаваме. Освен това има и трети компании, които следят целия процес и неговата легитимност”, обясниха от компанията, търгуваща с въглеродни емисии.