В част от добруджанските общини вече са ожънати площите с ечемик. Първи са приключили стопаните от крайморските райони. Близо 69 000 дка са площите с ечемик в Добричка област. Остават за реколтиране още 10 000 дка. Средният добив от тази култура е 616 кг/дка.

Вижте новите ставки по остатъка от украинската помощ

Оказва се, че резултатите от ечемика са по-високи от тези при пшеницата, при която първите жътви показват едва 500 кг/дка.  

Година по-рано стопаните от Добруджа прибраха по 650, дори 700 кг/дка ечемик в хамбарите си. В същото време площите с тази култура бяха по-малко – 59 000 дка.

Интересът към ечемика се променя през последните години, но общата тенденция е да се сее по-малко от житната култура. Определящ фактор е пазарът. Оказва се обаче, че при неблагоприятни години ечемикът може да донесе по-добри финансови резултати.

Доказателство за това е тежката и суха 2020 година, когато реколтата от пшеница пропадна и стопаните успяха да пожънат едва 170-180 кг/дка. Тогава ечемикът даде двойно повече добиви.