Земеделските стопани от Добруджа подготвят есенната сеитба. Залагането на новата реколта е от изключително значение след тежката стопанска година и натрупаните загуби заради сушата.

Опасност: Суша и вредители унищожават горските пояси в Добруджа

Според производителите има няколко ключови момента за правилното протичане на кампанията. 
 

Първа стъпка е добрата предсеитбена обработка на почвата. 

„Обработките са трудни. Много буци, налага се да правим две-три дискования. Надяваме се на някакви валежи, които да помогнат на по-добрата обработка”, обобщи картината Иван Ганев, агроном в земеделска фирма, обработваща 9000 дка в община Балчик.

Според технологията в Добруджа сеитбата на пшеница е до края на октомври.

„Важно е обаче да се съобразяваме с метеорологичните условия. Вече няколко години следим повече дъждовете, а не датите”, коментира агрономът и допълва: „Дори да няма валежи, ние трябва да свършим това, което се иска от нас – да засеем. Но предизвикателствата на климата са сериозни”.

Вторият ключов момент за залагането на добра реколта е изборът на семена.

На фона на редуцираните добиви и финансовия удар през тази стопанска година е изключително важно да се осигури качествен сеитбен материал.

„Резултатите бяха изключително ниски през тази стопанска година, натрупани са загуби от пшеницата. Пролетните култури също са със слаби резултати. Предстоят плащания, включително и ренти”, коментира Камен Иванов, агроном във водеща българска аграрна компания.

Той изтъква, че е много сложно точно в този момент да се намерят достатъчно средства за закупуване на семена. „Дори могъщи финансово фирми са изправени пред този проблем, не могат да си осигурят средства и прибягват до купа с пшеница”, анализира специалистът. 

 „Земеделците се питат има ли смисъл да инвестират например 3-4000 лв. на тон за базови семена, ако догодина пак получат 20-50 кг/дка пшеница”, не крие реалностите Иванов. 

Обичайно в Добруджа се сеят 1,2 млн. дка с пшеница. Голяма част от тези площи се заемаха през последните години от т.нар. западен тип селекция, създадена за условията на Централна и Западна Европа. През последната година обаче, след поредното засушаване в Добруджа, се забелязва лек ръст на интереса към българската генетика при пшеницата, отличаваща се със студо- и сухоустойчивост и много добри хлебопекарни качества.