Изпращаме една много тежка година. Наистина преди всичко поради сушата. Това се отрази на добивите, респективно ще се отрази в годишен план и на приходната част на фермерите. Това каза земеделският министър Десислава Танева в интервю за Фокус.

Обезщетенията за 100% пропаднали площи приключват още през октомври

“Добрата новина е, че успяхме и благодарение на пандемията, да направим възможно за ползване всички инструменти, които ни бяха предоставени, включително значително увеличено национално подпомагане”, добави министърът.

По думите й обаче недобрата година няма да окаже влияние върху повишаване на цените в търговската мрежа на земеделските продукти.

“Недобрата година ще се отрази на прихода на земеделските производители в районите в суша – това са областите в Източна България, където добивите им са значително по-ниски от обичайните, респективно приходите за това. Поради тази причина, сме предоставили далеч по-преференциални и добри условия за кредитиране за кампанията за тази година", коментира Танева и добави:

"Но искам само да вметна, това е частният бизнес, гаранция за печалба никога няма, така че това е рискът на всеки предприемач, който поема решението да работи за собствена сметка”, каза още земеделският министър. 

Танева е категорична, че все още браншът заедно с министерството трябва да работят съвместно по темата за структуриране на фондове за компенсации при такива случаи.

“Това наистина предстои и е един урок, който ни показва, че това е необходимо”, заключи Десислава Танева.