Цените на пшеницата, царевицата, ечемикът и соята ще продължават да се повишават. Само през последната седмица те се увеличиха с 5 долара при пшеницата в Европа и Русия.

България е сред най-засегнатите от горещите вълни и липсата на дъжд в Европа

Една от причините за това са производствените корекции, които редица анализатори направиха за реколтата от пшеница в САЩ. Наред с това силни бури, за които Агри.БГ вече писа, унищожиха няколко милиона хектара с царевица и соя в района на Айова. А сухото и горещо време в северните щати на канадската граница коства допълнителни загуби на зърнопроизводителите в района.

На какво се дължи новото ценово рали в зърнопроизводството, обяснява д-р Олаф Зинке за AgrarHeute.

Причините накратко

Важен двигател на пазара за САЩ, а също и за Европа и други големи износители на зърно, е изключително силното търсене от Китай - за пшеница, царевица, ечемик и соя. Заради обилните наводнения в няколко ключови китайски провинции реколтата от царевица и ориз драстично ще намалее. Именно това обстоятелство ще създаде голяма нужда от допълнителен внос.

Но дори и без лошата китайска реколта, имаше нарастваща разлика между производството и потреблението в Китай, което унищожи, макар и само на хартия, много от високите китайски запаси. 

Ценовото рали се подкрепя и от рекордния износ на пшеница и ечемик в Русия. Цените на зърното се покачват в Черно море, въпреки че руската реколта е преразгледана още повече от анализаторите.

Не на последно място, в Европа, особено във Франция, предлагането е много малко и съществуващото експортно търсене не може да бъде задоволено изцяло.

Френският износ на пшеница за трети страни е спаднал до четиригодишно дъно през август 2020 г. въпреки големите доставки за Китай. 

САЩ: Суша, щети от бури и ранна слана

Прегледите на запасите от царевица и соя в САЩ се коригираха през последните седмици, което помогна на пазара да разбере, че реколтата през 2020 г. не е толкова обилна, колкото USDA предположи, че ще бъде в своя доклад през август. Вместо това може да се очаква много "по-нормална“ реколта.Тази разлика в прогнозите на анализаторите вече е видима в септемврийския доклад на USDA.

Причините за корекциите, очаквани от пазара, са екстремната лятна буря Derecheo, но също така големите проблеми със сушата в Айова, както и горещият и сух август в почти целия Среден запад. В Северна Дакота и Северна Минесота пък имаше твърде много дъжд - там царевицата остана във влажна почва през по-голямата част от лятото. Разбира се, има региони между Айова и влажния север, където реколтата все пак ще бъде добра.

Оптимизъм на зърнения пазар!

За текущата седмица прогнозата показва дъжд за Тексас, Оклахома, Канзас, Айова, Уисконсин и части от Небраска и Колорадо - вероятно това ще бъдат едни от най-добрите и чакани валежи от дълго време насам. Това беше и причината за периодичното намаление в цените на зърното. След този кратък период обаче прогнозата е отново да има поскъпване. Разбира се, климатичните условия имат пръст в това. Очаква се в много райони температурите ще паднат под нормата за Средния запад. Нито царевицата, нито соята обаче са готови за прибиране. Следователно е вероятно да има допълнителни загуби в добива, особено при соята, смятат анализаторите.

Китай продължава да изкупува големи количества зърно

Брит О'Конъл, анализатор в Commodity Risk Management Group, казва, че тази седмица пазарът е фокусиран върху доклада на USDA , който беше публикуван в петък. "Въпреки това търговците и анализаторите вече са определили цените за намаление на добива и на двата пазара (царевица и соя) поради горещото и сухо време, което удари голяма част от Средния запад през август," казва О'Конъл.

За пазарната 2020/2021 г. към износа на САЩ за Китай вече са добавени 11,1 млн. тона царевица, включително продажби на "неизвестни" според O'Connell. „Ако Китай имаше посредствена реколта и продължи да купува американска царевица, със сигурност това щеше да намали значително очакваните ни крайни запаси“, казва анализаторът и добавя: "И то на по-високи цени!".

Руският износ на зърно остава на рекордни нива

Руската консултантска фирма SovEcon повиши прогнозата си за реколтата от пшеница през 2020 г. в Русия от 81,2 на 82,6 млн. тона, обявиха анализаторите миналата седмица. Корекцията отразява добрите добиви на лятна пшеница в централна Русия, както и в Западен Сибир.

Пшеница: Как се променя картата на световната търговия

Цените на зърното обаче се повишават. Според актуализирана оценка Русия е изнесла 5,77 млн. тона зърно през август, което надхвърля с много добрия резултат от същия месец на миналата година и представлява рекордно висок месечен обем на износа.

Според експерти Русия вероятно ще изнесе 5,6 млн. тона зърно през септември в сравнение с 4,56 млн. тона през септември 2019. 

Цените на руската пшеница се покачват, но Франция е на върха

Руските експортни цени на пшеницата се повишиха за втора поредна седмица. Руската пшеница със съдържание на протеини 12,5 % беше натоварена в пристанищата на Черно море в средата на миналата седмица при 219 долара/тон (FOB). Това е увеличение с 5 долара през предходната седмица. Във френското пристанище за износ Руан същите стоки струват 228 долара/тон, което е с почти 10 долара повече.

Руските експортни цени за ечемик също леко се повишиха с 1 до 184 долара/тон, а във Франция - с 3 до 206 долара/тон. Тук ценовата разлика е дори 22 долара. Руските фермери, които сега сеят зимна пшеница за следващата година, са все по-загрижени от екстремната суша, съобщават от SovEcon. Повечето региони вероятно ще останат сухи през следващите две седмици, смятат те.