Обществените позиции относно проекторегламента на ЕК за новите геномни техники (НГТ) доведе до експлозия на разнородни мнения. В Европейския съюз тече интензивен дебат и обмен на мнения между държавите членки с цел формиране на общопремливо решение. Каква е официалната позиция на МЗХ обаче, пита народен представител.

Още по темата: Биопроизводителите не желаят ГМО

За формиране на националната позиция на България агроминистерството стартира обществено обсъждане на проекта за НГТ. На 19 септември 2023 г. се проведе дискусионен форум с всички заинтересовани страни – селекционери, производители, търговци, потребители, представители на научната общност и различни НПО-та.

Месец по-късно имаше и конференция „НГТ – бъдещето на модерното земеделие”. В нея взеха участие семепроизводители, селекционери, земеделци и други. На 30 ноември 2023 г. Консултативната комисия по генетично модифицирани организми подкрепи проекта за рамкова позиция, разработен от МЗХ. Темата обаче все още е конфликтна и агроминистерството продължава с консултациите.

"Новите технологични разработки създават както етични, така и регулаторни предизвикателства и са предпоставка за определено разделение между науката и обществото, които оценяват технологичните иновации по различен начин… В този смисъл консултациите на МЗХ продължават, за да се постигне национален компромис, без да отричаме научния прогрес. Когато общественото обсъждане приключи, резултатите и изводите от него ще бъдат представени официално”, информират в отговор на депутатския въпрос от ведомството.

От МЗХ припомнят, че работата върху регламента продължава и по време на Белгийското председателство. На заседание на работната група към Съвета на ЕС за иновации в земеделието (на 11 и 12 януари 2024 г.) дискусията се съсредоточи около патентоването.

Председателството предлага веднага след като регламентът за НГТ влезе в сила, да се създаде експертна група относно въздействието на патентите върху НГТ растенията. Това предложение е в отговор на опасенията на някои делегации, че патентните ограничения могат да засегнат по-специално малки и средни селекционни компании.