Решенията и посланиято от посока Москва стават все по-противоречиви и сменят посоката си с дни. Очевидно цивилизационното ниво и чувството за достойнство на властващите в Кремъл е далеч под това на останалия свят и никой не може да си позволи да взима за чиста монета каквито и да било послания, пристигащи оттам. 

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Руското министерство на отбраната обяви, че спира движението по коридора за сигурност, използван за износ на зърно от Украйна.

Това стана два дни след като Москва съобщи, че се оттегля от сделката, деблокирала износа на зърно от украински пристанища.

Институцията обяснява в "Телеграм", че мярката ще е в сила "до изясняване на ситуацията" около атаката срещу руски бойни кораби и граждански съдове край Севастопол. Институцията има предвид атаките по руски военни кораби, за които бе съобщено в събота и за които Русия обвинява и Великобритания.

В тази ситуация е "недопустимо" движението по коридора на сигурността, "тъй като командването на Въоръжените сили на Украйна го използва за водене на бойни действия срещу Руската федерация", обяснява министерството, цитирани от Дневник. 

"Не може да става дума за гарантиране на сигурността на който и да било обект на указаното направление до приемане от украинската страна на допълнителен ангажимент да не се използва даденият маржрут за военни цели."

Не се обяснява какво точно се има предвид под “допълнителен ангажимент”. За въпросните гаранции от страна на Украйна Русия твърди, че ще разчита на “съдействие от международната организация”. ООН обаче заяви, че не смята зърнената сделка за нарушена: не и според генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, според когото ООН изхожда от предпоставката за продължаване на сделката независимо от решението на Москва.

В понеделник ООН, Турция и Украйна договориха план за движението на кораби въпреки позицията на Русия, а Франция обяви, че проучва използването на сухопътен маршрут за украинско зърно.

Москва настоява в съобщението в "Телеграм", че не се оттегля от споразумението, подписано от нея и Киев под егидата на Турция и ООН, а само "преустановявава действието" му. 

В събота руската институция твърдеше, че прекратява "участието", а не "действието" на сделката.