Русия прекрати участието си в сделката за износа на зърно през черноморските пристанища на Украйна. Това съобщава ТАСС, като цитира министерството на отбраната на страната. Почти веднага външното министерство съобщи, че руската страна не може да гарантира сигурността на гражданските товарни кораби, участващи в програмата, Поради това действието на споразумението се прекратява за неопределен срок, информира Дневник. 

Официлано: Вижте кой отпадна от третата кризисна помощ

Заместник-посланикът на Русия в Организацията на обединените нации Дмитрий Полянски потвърди информацията и каза, че предстои ООН да бъде официално уведомена.

ООН потвърди, че е в течение на информацията и разговаря с Москва за последните събития. Очакваше се решение дали действието на тази сделка да бъде продължено и след средата на ноември, а преди няколко дни ООН изрази "умерен оптимизъм", че това може и да стане.

Министерството се позовава на "терористичния акт с участието на британски експерти срещу кораби на Черноморския флот и граждански съдове, които участват в гарантирането на безопасността на "зърнения коридор".

За атаката бе съобщено тази сутрин от руското министерство на отбраната и според коментарите на ведомството продължила часове, а в нея участвали дронове, като на прицел били и кораби на Черноморския флот, и съдове на гражданската авиация. И двата типа съдове били свързани със сделката за зърното.

Украйна, която в първите часове след руските съобщения за атаката не бе ги коментирала, отговори след решението за сделката. Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия:

"Примитивността на руския шантаж е във всичко. Ядрено изнудване, енергия, храна ... измислица за "мръсна бомба", на която целият свят се смее. Измислени терористични атаки срещу собствените им съоръжения ... всичко е твърде просто и предвидимо. Агонията на престъпниците, които не могат да разберат, че няма да постигнат нищо с инфантилни ултиматуми. И че времето им изтича." 

Постигнатата на 22 юли - и със срок на действие 120 дни - сделка за износа на украинско зърно, с посредничеството на ООН и Турция, даде надежда на десетки зависими от украински доставки държави, като деблокира пристанища в страната и позволи задържана с месеци стока да достигне пазарите си.

В последно време руският президент Владимир Путин направи някои критични коментари за сделката - например че стоките не достигали до най-бедните страни или заплахата тя да не бъде продължена, ако се окажое, че взривните вещества за атаката на Кримския мост са минали именно по "зърнения коридор".

В събота руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев заяви, че Русия е готова да замени украинското зърно предвид тазгодишната рекулта и дори да предостави до 500 хил. тона зърно безплатно за най-бедните държави с помощта на Турция.